Tilastotaidetta

Taiteileminen nykytekniikalla on avannut aivan uusia näköaloja. Pian mikrotietokoneiden yleistyttyä alkoi maailmalle ja myöhemmin Internetiin ilmestyä kauniita tietokoneella tehtyjä kuvioita. Matemaattisiin funktioihin pohjautuvat kuvaajat ovat synnyttäneet fraktaalikuviot, joista ehkä tunnetuin on Mandelbrot-fraktaali. Tietokoneet ovat tehokkaiden laskentakapasiteettien ja graafisten esitysvälineiden myötä mahdollistaneet yhä nopeamman ja monipuolisemman funktioiden graafisen esityksen. Kuvioista on tullut ajan mittaan suosittuja julisteiden aiheita ja siinä samalla eräänlaisia sisustuselementtejä.

Grafiikan tekemiseen ei tarvita tietokoneen lisäksi kuin monipuolinen taulukkolaskentaohjelma ja sen diagrammien piirto-ominaisuus. Sijoittelemalla satunnaisia lukuja taulukkoon sinne tänne saa helposti mielenkiintoisia kuvioita pylväs- ja viivadiagrammeilla sekä muilla esitysmuodoilla. Tein erään tilastoaineiston luvuista pylväsdiagrammin ja muotoilin sen ulkoasua Microsoft Excel -taulukkolaskentaohjelmalla poistamalla kuviosta kaiken muun paitsi varsinaiset lukuarvoja esittävät pylväät. Poistin myös pylväiden välin, jolloin pylväät ottavat kiinni toisiinsa muodostaen mielenkiintoisen raidallisen kuvion kuten oheisessa kuvassa.

Vaihtelemalla diagrammin muotoa esimerkiksi kupladiagrammiksi saa hauskan pallotaideteoksen. Tässä kuplamuodostelmassa on samat lukuarvot kuin edellisessä raidallisessa pylväsdiagrammissa. Tällä kertaa luvut muodostavat erikoisen pallomuodostelman, jossa jokainen erivärinen pallo edustaa yhtä lukuarvoa taulukossa.

Kolmiulotteiset diagrammit tekevät tylsistä numeroista ja lukuarvoista jännittäviä kuvioita. Yksinkertaisistakin kuvioista voi muodostaa vaikkapa taustakuvioita diaesityksiin ja muihin tarkoituksiin käyttämällä vain yhtä värisävyä ja säätämällä taustakuvion läpinäkyvyyttä pienemmälle. Tilastoista saa siis helposti ja nopeasti näyttävää grafiikkaa ja taidetta pienellä vaivalla. Näihin mallikuvioihin ja muihin tilastotaideteoksiin voi tutustua Flickr-kuva-albumissani.

Julkaistu Mondayna 21.12.2009 klo 17:27 avainsanoilla askartelu, grafiikka, harrastukset, taide ja tilastot.

Edellinen
Etunimien suosio eri vuosikymmeninä
Seuraava
Lähtölaskenta juhannukseen