Täydellinen hiljaisuus

Kevään ylioppilaskirjoitukset ovat taas käynnistyneet. Tuhannet abiturientit mittaavat tietojaan ja taitojaan kevään kokeissa, joihin kuuluvat perinteisten kirjallisten kokeiden lisäksi kuullun ymmärtämiset. Koulujen seinille ilmestyy jälleen kylttejä, joissa kehotetaan olemaan hiljaa kokeiden aikana. Maailma ei ole muuttunut tältä osin oleellisesti kolmenkymmenen vuoden aikana. Täydellistä hiljaisuutta lienee vaadittu jo paljon aikaisemmin, mutta omakohtaisesti muistan tuon ajan, kun käytävillä piti olla hiiren hiljaa. Hiljaisuudella tavoiteltiin tietysti keskittymisrauhaa kokelaille. Erityisesti hiljaisuutta vaadittiin kuuntelukokeiden aikana. En ihmettelisi, jos vaatimusta olisi aikoinaan ryyditetty vaikka jälki-istunnon uhalla.

Chairs
Kuva
Jonathan Rissmeyer

Vaatimus tuntuu näin myöhemmällä iällä hieman oudolta. Työelämässä joutuu usein tilanteisiin, joissa ympärillä on hälyä ja samaan aikaan pitää kyetä keskittymään omaan työhönsä. Vielä kummallisemmaksi hiljaisuuden tavoittelun tekee kuuntelukokeiden aikana. Jos tarkoituksena on todellakin mitata kuullun ymmärtäminen, niin kokemuksesta voin sanoa, että harvoin vastaan tulee niin ihanteellisia laboratorio-olosuhteita kuin mitä koulu tarjoaa ylioppilaskirjoitusten aikana. Maailmalla kun matkustelee tai vaikka vain kotipuolessa tapaa ulkomaalaisia ihmisiä kadulla, on ympärillä vielä suurempi häly ja meteli. Samaan aikaan pitää ymmärtää, mitä vastapuoli puhuu, joten kouluaikojen koetilaisuus on melkoisen kaukana todellisuudesta.

Oikeisiin mittasuhteisiin päästää, kun koetilaisuus järjestetään ihan tavallisena päivänä ilman mitään erityisvaatimuksia täydellisestä hiljaisuudesta. Kielistudion kuulokkeetkaan eivät oikeastaan kuulu koetilanteeseen. Ne antavat aivan väärän käsityksen todellisesta elämästä eikä näin mitattua koetulosta voi verrata aitoon tilanteeseen. Koetuloksella on korkeintaan arvoa sen kevään ajan ja vain siinä tilanteessa, missä koe järjestetään. Tekniikkakin kehittyy eikä kuullunymmärrystestejä enää järjestetä yhdellä kaiuttimella luokkahuoneessa vaan mukavasti kuulokkeet päässä suojatuissa tiloissa, siis lähes laboratorio-olosuhteissa. Abiturienttienkin tulisi kokea todellisuus ja harjoitella kuulemansa ymmärtämistä autenttisissa oloissa.

Julkaistu perjantaina 6.2.2009 klo 18:06 avainsanalla opiskelu.

Edellinen
Usko koetuksella
Seuraava
New York from the Air