Talkkuna

Talkkuna on vanha suomalainen perinneruoka ja siitä sopii keskustella näin itsenäisyyspäivän aattona. Talkkuna on jauhovalmiste, johon on maakunnasta ja paikkakunnasta riippuen käytetty joko kauraa, ohraa, ruista, vehnää, herneitä ja paikoin myös papuja. Talkkunajauho valmistetaan keittämällä jyvät ensin vesihöyryssä. Seuraavaksi jyvät paahdetaan kypsiksi ja lopuksi ne jauhetaan hienoksi jauhoksi. Sekä paahtoaste että jauhon karkeus vaihtelevat talkkunalajeittain. Etelä-Pohjanmaalla talkkuna valmistetaan kaura-, ohra- ja ruisjauhoista. Hämeessä kauraan ja ohraan lisätään herneitä tai papuja, minkä vuoksi hämäläisen talkkunan kuitupitoisuus on suurempi kuin muiden perinteisten talkkunoiden. Karjalassa ja Savossa talkkuna on pääasiassa ohraa. Talkkuna on erittäin kuitupitoista, sillä sen valmistukseen käytetään myös jyvän kuoriosat. Jo pari ruokalusikallista talkkunaa tyydyttää päivittäisen kuitutarpeen.

Ohukaiset
Kuva
David Lifson

Talkkunaa voi käyttää sellaisenaan monien maitovalmisteiden kanssa sekä monipuolisesti ruoanvalmistuksessa ja leivonnassa. Karkea talkkuna sopii kalojen ja lihojen leivittämiseen. Leivonnassa talkkunajauhoilla voi korvata osan vehnä- tai sämpyläjauhoista, jolloin leivonnaisiin tulee uudenlainen viljaisampi maku. Talkkunalla ei voi kuitenkaan korvata reseptin jauhoja aivan suoraan, sillä talkkunajauhot ovat kypsiä ja siten paljon tiiviimpiä. Talkkuna onkin lisättävä taikinaan vähitellen ja samalla tarkkailtava, ettei taikinasta tulee liian tiivistä. Talkkunasta valmistuu nopeasti terveellisiä välipaloja ja herkullisia jälkiruokia marjojen, hedelmien ja erilaisten maitovalmisteiden kanssa.

Talkkunaohukaiset

  • 5 dl maitoa tai puolet maitoa ja vissyvettä
  • 2 dl vehnäjauhoja
  • ½ dl hienoja talkkunajauhoja
  • 2 kananmunaa
  • ½ tl suolaa
  • 25 g öljyä, margariinia tai voita

Vatkaa jauhot nesteeseen. Lisää suola. Anna taikinan turvota noin 15 minuuttia. Lisää kananmunat ja sulatettu rasva. Paista kuumassa ohukais- tai paistinpannussa ohuita lettuja. Tarjoa hillon tai marjasurvoksen kera.

Julkaistu lauantaina 5.12.2015 klo 17:01 Ruokaohjeet-luokassa avainsanalla ruoka.

Edellinen
Itsenäisyyspäivätervehdyksiä
Seuraava
Sibelius - toinen sinfonia