Solmion solmiminen

Tyylikkään miehen asukokonaisuuteen kuuluu solmio eli kravatti. Alun perin solmio lienee lähtöisin kroatialaisten miesten kaulaliinasta, josta 1600-luvulla tuli osa miesten pukeutumista. Sana kravatti viittaakin juuri Kroatiaan, vaikka solmioiden edeltäjistä on mainintoja jo Rooman vallan ajoilta. Solmio voidaan solmia monella eri tavalla. Yleisimpiä lienevät Four-in-Hand -solmu ja Windsorsolmu. Näistä Four-in-Hand on rennompi, sillä se on yksinkertainen solmu ja jättää solmion hieman vinoon toisin kuin Windsorsolmu, joka on tasapainoinen ja symmetrinen. Windsorsolmu tosin edellyttäisi oikeastaan tietynlaista paidan kaulusta eli cutaway-kaulusta näyttääkseen hyvältä. Näin ollen Four-in-Hand -solmu on luotettava valinta paidan kuin paidan kanssa.

Kravatin eli solmion solmiminen on pienen harjoittelun jälkeen helppoa. Solmu pitää solmia siten, että solmun voi avata yksinkertaisesti vetämällä solmion kapea pää ulos solmusta. Kravattia ei siis solmita umpisolmuun vaan leveä pää vain yksinkertaisesti kiedotaan monella eri kierroksella kapean pään ympäri. Näin solmion kireyttä kaulalla on helppo säätää vetämällä solmun sisälle jäänyttä kapeaa päätä joko sisään tai ulos. Ennen solmion kiristämistä paidan kaulus suljetaan ylimmällä napilla. Solmio asetellaan lopuksi keskelle kaulaa ja paidan nappirivistöä. Sitä ei siis jätetä puolihuolimattomasti toiselle laidalle aivan kuin tuuli olisi sen hetki sitten heittänyt olan yli. Solmiota ei myöskään saa jättää liian lyhyeksi tai liian pitkäksi. Kravatti on oikean pituinen, kun sen pää juuri ja juuri koskettaa housujen vyötä.

Four-in-Hand -solmu

  1. Pujota solmio kauluksen alle ja kiedo se kaulan ympäri siten, että leveä pää on oikealla. Leveän pään tulee riippua kapeaa päätä hieman alempana.
  2. Tartu leveään päähän oikealla kädellä ja siirrä se kapean pään yli vasemmalle. Pitele kapeaa päätä vasemmalla kädellä. Kierrä sitten leveä pää takakautta kapean ympäri oikealle puolelle.
  3. Ohjaa leveä pää etukautta kapean pään ympäri sen vasemmalle puolelle.
  4. Nosta puolivalmista solmua ja ohjaa leveä pää solmun taakse.
  5. Ohjaa näin muodostuneesta silmukasta leveä pää kokonaan eteen.
  6. Työnnä solmion leveä pää oikealla kädellä solmun uloimman ja sen alla olevan kerroksen väliin ja vedä leveää päätä alaspäin.
  7. Tartu solmion kapeaan alaosaan ja kiristä solmua vetämällä se hitaasti kiinni. Solmu pitäisi pystyä avaamaan vetämällä vasemmalla kädellä kapea pää taaksepäin ulos solmusta.

Windsorsolmu

  1. Jätä leveä pää reilusti kapeaa päätä alemmaksi. Pitele kapeaa päätä vasemmalla kädellä. Ohjaa leveä pää oikealla kädellä kapean pään yli vasemmalle.
  2. Ohjaa leveä pää takakautta vasemmalta oikealle kapean pään ympäri. Vedä sitten leveä pää solmun oikeanpuoleisen osan yli ja pujota leveä pää solmun läpi alas.
  3. Leveän pään tulee tässä vaiheessa riippua taustapuoli ulospäin ja oikealla.
  4. Tartu leveään päähän ja käännä se puolivalmiin solmun yli etupuolelta vasemmalle.
  5. Ohjaa solmion leveä pää solmun taakse ja vedä se silmukan läpi alhaalta ylös.
  6. Vedä leveä pää eteen puolivalmiin solmun päälle ja jätä leveä pää riippumaan.
  7. Työnnä leveän pään kärki solmun uloimman kerroksen läpi.
  8. Vedä leveä pää kokonaan solmun läpi. Pidä solmua paikoillaan ja kiristä sitä varovasti vetämällä kapeasta päästä.
  9. Solmion leveän pään pitäisi nyt olla pitempi kuin kapean pään. Tee solmu tarvittaessa uudelleen. Solmu pitäisi pystyä avaamaan vetämällä kapea pää vasemmalla kädellä taaksepäin ulos solmusta.

Kuvasarjassa esitetyn Windsorsolmun ohjeen lähteenä olen käyttänyt Bernhard Roetzelin kirjan Täydellinen herrasmies (1. painos, 2000, ISBN 3-8290-4527-1) sivulla 83 kuvattua ohjetta. Kirjassa solmua kutsutaan Windsorsolmuksi. Daniel K. Hall puolestaan kuvaa kirjassaan How to Tie a Tie (1. painos, 2008, ISBN 978-1-4027-2757-3) sivulla 49 samaisen solmun solmimisen, mutta käyttää solmusta nimeä puoli-Windsor (Half-Windsor). Hallin kuvaamassa täydellisemmässä Windsorsolmussa sivuilla 46 ja 47 leveä pää kierretään kaulaa kiertävän lenkin molemmin puolin toisin kuin puoli-Windsorissa, jossa kierros tehdään vain toiselle puolelle kaulaa.

Opettele solmimaan solmio kaulalla. Jo lyhyenkin harjoittelun jälkeen solmiminen onnistuu nopeasti ja lähes sokkona. Muutaman kerran jälkeen solmion pituuden arviointikin alkaa sujua. Solmiota ei tulisi säilyttää valmiiksi solmittuna, joten avaa solmu ja jätä solmio vapaasti riippumaan sille varattuun telineeseensä.

Katso myös video solmion solmimisesta.

Kuvat: Matti Mattila

Julkaistu maanantaina 11.6.2007 klo 17:00 avainsanalla pukeutuminen.

Edellinen
Helsingin raitiolinjat
Seuraava
Taksvärkkipäivä