Soittoääni kännykkään

Nokia E61i

Uusi työpuhelimeni on Nokian E61i. Laite on monipuolinen ja täynnä hienoja ominaisuuksia, vaikka puhelimen muotoilussa on melkoisesti toivomisen varaa. Lähinnä leipälapiota muistuttava latuska ei ole niitä ergonomisimpia puhelinlaitteita, joita esimerkiksi kilpailijoilla on ollut markkinoilla vastaavassa kategoriassa jo pitkään. Nokian uudempi solakoitunut malli E71 on jo huomattavasti tyylikkäämpi, mutta myös hintavampi. Toisaalta ominaisuudet, joita E61i tarjoaa, melkeinpä vaativat tilaa ja samalla leventävät kapulan juuri ja juuri käteen sopivaksi. Älypuhelimenakin tunnetussa nokialaisessa on iso näyttö, jonka 320 x 240 pikselin resoluutio on muisto 1980-luvun alusta, jolloin ensimmäiset graafiset näytöt ylsivät suurin piirtein samaan tarkkuuteen. Tietokonenäytöt ovat kehittyneet paljon noista ajoista ja samoin ovat tehneet matkapuhelinten ruudut. Uudessa puhelimessani parasta on kunnon QWERTY-näppäimistö, jolla tekstiviestien ja sähköpostien kirjoittelu sujuu joustavasti. Toki luurista löytyy vielä paljon muitakin hienouksia, kuten toimistosovellukset, Google-kartat ja paljon muita erikoisuuksia.

Matkapuhelimissani on ollut jo yli kymmenen vuotta itse sovittamani soittoääni. Musiikki ei ole minun säveltämäni, mutta olen valinnut sen soittoääneksi iloisen, pirteän ja hauskan melodia vuoksi. Ensimmäiset kännykkäni soittivat monofonisia ääniä, jotka piti itse ohjelmoida erityisillä koodeilla. Myöhemmin työhön ilmestyi ohjelmistoja, joilla säveltäminen kävi paljon helpommin. Uudemmat kännykät pystyvät nykyään soittamaan lähes mitä tahansa yleisimpiä äänitiedostoja, kuten MIDI ja MP3. Edellisessä työpuhelimessani oli vielä MIDI-soittoääni, jonka olin tehnyt äänikortin mukana tulleella ohjelmistolla. Tietokoneeni käyttöjärjestelmät ovat vaihtuneet tiuhaan tahtiin, eikä tämä aikoinaan Windows 95 -käyttikselle tehty ohjelma suostunut enää toimimaan uudemmissa ympäristöissä. Ostinkin jokunen aika sitten Cakewalk Music Creator 4 -sävellysohjelmiston, jolla musiikin tuottaminen käy kätevästi.

Vanha tietokoneeni teki tenän pari kuukautta sitten. Olen asennellut ohjelmistoja uuteen koneeseen aina sitä mukaa kun tarve niiden käytölle on syntynyt. Perjantaina illalla tuli sitten Music Creatorin vuoro. Asennus onnistui Vistaan ongelmitta ja ohjelma lähti käyntiin odotetusti. Aluksi kaiuttimista ei kuitenkaan kuulunut ääntä, joten ensimmäiset ongelmat näyttivät ilmaantuneen. Nopea haku netistä antoi vastauksen. Oletusasennus oli valinnut Driver Mode -arvoksi WDM/KS-protokollan. Eräässä keskustelussa suositeltiin vaihtamaan ASIO-protokollaan, joten kokeilin tätä, ja niin alkoi ääntä kuulua kaiuttimista. Myöhemmin kokeilin vielä MME-protokollaa, joka ei muuttanut lopputulosta korvinkuultavasti. Kokeilun jälkeen olisin halunnut palauttaa ASIO-valintani takaisin, mutta Music Creator ei enää suostunut palaamaan valinnoissani taaksepäin. MMEoli naulittu, mutta se ei haitannut menoa. Pääasia oli, että ääni kuului ja pääsin jatkamaan eteenpäin, sillä kello raksutti jo yhdeksää illalla.

Soittoäänen tallennus Music Creatorilla ei kestänyt pitkään. Puolessa tunnissa olin naputellut lyhyen äänipätkän koneelle ja hienosäätänyt oktaaveja ja instrumentteja. Seuraavaksi oli vuorossa soittoäänen tallennus MP3-muodossa puhelimelle sopivaksi. Uusi päänvaiva syntyi, kun Export-toiminto oli disabloitu. Konvertoinnista ei näyttänyt tulevan mitään. Hakukone oli jälleen kerran ahkerassa käytössä, ja pian löysinkin ratkaisun ongelmaani. Music Creator -projektini oli kaikkea muuta kuin valmis. Sovelluksen ensiasennuksesta oli jo aikaa, ja olin ehtinyt unohtaa, mitä kaikkea uudelle projektille pitikään tehdä. Eräässä toisessa keskustelussa siteerattiin softan mukana tullutta Quickstarttia, josta sain ohjeet konvertoinnin valmistamiseksi. Osoittautui nimittäin, että projektistani puuttui vielä softasyntetisaattori, joka tuottaa MIDI-informaatiosta halutut äänet kaiuttimiin. Pelkän MIDI-informaation käyttökin onnistuu, mutta jokainen äänikortti tulkitsee MIDI-äänet omalla tavallaan ja lopputulos voi kuulostaa aivan toiselta kännykässä kuin miltä se kuulostaa tietokoneella. Softasyntetisaattorin lisäksi projektiin tarvittiin vielä konvertteri, jolla digitaalinen ääni muunnetaan analogiseksi.

Soittoääniprojektin alkoi hiljalleen valmistua. Export-toimintokin oli enabloitunut ja soittoäänen konvertointi MP3-muotoon saattoi alkaa. Kaikkeen virittelyyn ja ongelmien ratkomiseen oli kulunut uskomattomasti aikaa. Kello läheni jo puoltayötä, kun ensimmäinen MP3-tiedosto oli syntynyt. Tällä kertaa soittari kuulosti juuri siltä, miltä se kuulosti vielä sovitustyön aikana. Viime kerralla käytin edellisessä puhelimessani MIDI-tiedostoa enkä ollut kovin tyytyväinen soittarin laatuun, sillä puhelin soitti MIDI-musiikin sillä äänikerralla, joka kännykän äänivarastoon oli ohjelmoitu. Instrumentit poikkesivat suuresti SoundBlaster-äänikorttini aidoista sämplätyistä äänistä, enkä luonnollisestikaan ollut tyytyväinen lopputulokseen. Enää piti vain kopioida MP3-tiedosto puhelimeen.

Ongelmat eivät olleet loppuneet. Vanhassa koneessani ja Windows XP -käyttöjärjestelmässä hyvin toiminut Bluetooth-adapterini ei enää ollutkaan yhteensopiva uuden Vista-käyttiksen kanssa. Adapteri lähti teknisesti toimimaan uudessa ympäristössä, mutta Bluetooth-ohjelmat eivät asentuneet koneelle. Vista pystyi hyödyntämään nyt vain pelkkää adapteria, mutta langaton verkko jäi tältä erää pois käytöstä. En ollut tosin käyttänyt tätä ominaisuutta tähänkään asti, joten en mielestäni jäänyt paljosta paitsi. Uusi Nokia-puhelimeni löytyi Bluetooth-yhteydellä ja soittoäänen kopiointi kännykän muistiin pääsi alkamaan. Hieman nolotti joutuessani testailemaan uutta soittoääntä kännykässä keskellä yötä. Tuntien työn tulosta piti kuitenkin päästä kokeileman eikä nukkumisesta olisi kumminkaan tullut mitään, kun työ oli vielä kesken. Ongelmat on luotu ratkottaviksi, ja ongelmia pikku soittoääniprojektini toden totta sisälsi enemmän kuin lääkäri olisi määrännyt. Haluamani soittoääni syntyi kuitenkin lopulta ja olin erittäin tyytyväinen aikaansaannokseeni. Uuden työpuhelimeni asennukset alkavat tämän myötä hipoa jo kohta täydellisyyttä.

Julkaistu Sundayna 10.8.2008 klo 17:07 avainsanoilla laitteet, musiikki ja ohjelmistot.

Edellinen
USA 2008 - osa 11
Seuraava
Syntymäaika