Seiffi

Elektroniset laitteet vanhenevat nykyään hämmästyttävän nopeasti. Laitteissa ei useinkaan ole ikääntymisestä johtuvaa vikaa, vaan vanheneminen näkyy tyypillisesti yhteensopivuusongelmina vielä uudempien laitteiden kanssa. Hyvänä esimerkkinä käy vaikkapa kymmenisen vuotta vanha televisioni. Laite taisi olla jo kaupasta ostettuna valmiiksi vanha, sillä en muista koskaan katselleeni sillä televisio-ohjelmia ilman digiboksia. Telkun viritin vanheni alta aikayksikön ja moni digiboksi on saanut tekohengittää muutoin käyttökelpoista vehjettä. Tietekniikassa ja ennen kaikkea telekommunikaatioalalla laitteet vanhenevat käytännöllisesti katsoen käsiin. Viime keväänä ostettu älypuhelin on jo nyt valmis vaihtoon ellei vanhentuneen käyttöjärjestelmänsä vuoksi niin sitten muiden puuttuvien ominaisuuksiensa takia.

Vanhentuvat sähkötekniset laitteet jäävät usein kodin nurkkiin pyörimään. Tuntuu pahalta heittää roskikseen täysin toimiva laite, joka muuten vain on jäänyt ajastaan jälkeen. Tietotekniikan hävittäminen ei aina ole edes näin yksinkertaista. Tietoturvastaan tarkka tuskin paiskaa käytettyä tietokonetta tai sen kiintolevyä jätelavalle. Kiintolevyn tyhjentäminen kotikonstein vaatii kunnon työkalut. Pelkkä tiedostojen poistaminen ei vielä riitä, sillä poistettuja tiedostoja voidaan helposti palauttaa ja levyn pintaa lukea, vaikka palauttaminen tavallisilla ohjelmilla ei enää onnistuisikaan. Kiintolevy tulisi tyhjätä kirjoittamalla puppua tiedostojen päälle, eikä tämäkään välttämättä takaa täydellistä turvaa. Joidenkin tietokoneiden BIOS:ista löytyy toiminto, joka kirjoittaa kiintolevylle ykkösiä ja nollia useita kertoja. Vanhassa HP:n kannettavassa tietokoneessani oli tällainen ominaisuus ja sen suorittaminen oletusarvoilla kesti kolmisen tuntia.

Toinen vaihtoehto on käyttää kaupallisia palveluja tietokoneen tyhjentämiseksi. Erilaisia palveluita on ollut tarjolla jo pitkään. Uusimpien tulokkaiden joukkoon lukeutuu Seiffi-palvelu, joka tuhoaa sensitiiviset tiedot käytöstä poistetuista tietokoneista ja tallennuslaitteista. Palvelu toimii kuluttajan kannalta vaivattomasti. Seiffin nettisivuilta ostetaan valmis palvelupaketti, jonka jälkeen laitteet pakataan ja pistetään postiin. Pienemmällä paketilla voi lähettää 1-2 laitetta 4,90 euron hintaan. Isompi paketti maksaa yhdeksän euroa, ja sillä voi lähettää vähintään kolme laitetta tai enintään kymmenen kiloa. Seiffi kertoo sivuillaan palvelun tuhoavan laitteiden muistit luotettavasti. Seiffin kaltainen palvelu on paikallaan etenkin nyt, kun elektroniikkaromua tuntuu syntyvän ennätystahtiin.

Julkaistu Mondayna 6.2.2017 klo 18:27.

Edellinen
Langatonta kuvansiirtoa - osa 2
Seuraava
London Boys