Sallittu valokuvaus

Valokuvaamisesta on muodostunut uudelle vuosituhannelle tultaessa kaiken kansan harrastus. Yhdellä jos toisella on mukanaan kamera eri muodossa. Valokuvauslaite voi olla taskukamera eli digipokkari, edullinen järjestelmäkamera tai muodikas kännykkäkamera. Kuvauskalustosta ei siis ole pulaa. Ne kulkevat mukana kaikkialle ja kaikkina vuorokauden aikoina. Samalla kuvauskohteet ovat monipuolistuneet. Kameraa käytetään entistä rohkeammissa tilanteissa ja paikoissa. Aina ei myöskään tule ajatelleeksi, missä kaikkialla oikeastaan saa kuvata. Kesä-heinäkuun Voima-lehti (6/2008) on tarttunut valokuvaamisen sääntöihin ja kirjoittaa asiallisesti yleisiä ohjeita kansalaisille.

Kuva
Thibault Martin-Lagardette

Suomessa valokuvaus on lähes tulkoon jokamiehenoikeus. Sitä saa harrastaa käytännöllisesti katsoen missä vain paitsi aivan pihapiirissä. Mikään laki ei takaa esimerkiksi kaupan omistajalle oikeutta poistaa asiallisesti käyttäytyvää valokuvaajaa käytäviltä. Suomen lain mukaan valokuvaamisen voi kieltää kahdenlaisissa tiloissa: kotirauhan ja julkisrauhan piirissä. Kaikki muut paikat ovat julkisia tiloja, joissa kuvaaminen on sallittua eikä sitä varten tarvita minkäänlaista lupaa. Kotirauha suojaa muun muassa asuntoja, mökkejä, asuintalojen porraskäytäviä, pihoja ja hotellihuoneita. Niissäkin voi kuvata, jos saa luvan. Julkisrauhan piiriin kuuluvat muun muassa virastot, tuotantolaitokset, koulut ja museot. Niissä kuvaaminen ei toisaalta aina ole kiellettyä.

Kaupoissa, ostoskeskuksissa ja ravintoloissa laki on lähes aina kuvaajan puolella. Tila on julkinen ja kuvaaminen siellä on sallittua, jos yleisöllä on sinne vapaa pääsy. Myös julkisen liikennevälineen voi tulkita olevan julkinen tila, koska kuka tahansa saa ostaa matkalipun. Ainoastaan jäsenille avoin klubi saa rajoittaa kuvaamista tiloissaan mielin määrin. Aivan kaikenlainen kuvaaminen ei ole sallittua edes yleisellä paikalla. Uimarannan pusikossa vaatteitaan vaihtavalla ihmisellä on oikeus yksityisyyden suojaan. Edellä luetellut säännöt koskevat kuvien ottamista, mutta ei niiden julkaisemista. Julkaisemista säädellään tiukemmin.

Lähde: Hanna Nikkanen, Voima 6/2008

Julkaistu sunnuntaina 6.7.2008 klo 12:42 Lehdet-luokassa avainsanoilla harrastukset ja valokuvaus.

Edellinen
Vanhoja etunimiä
Seuraava
Härkäjuoksuja ja eukonkantoa