Sähkölasku

Uutisotsikot kertovat tänään sähkönkulutuksen laskevan ensimmäisen kerran sitten vuoden 1945. Sähkön kuluttajia on syntynyt vuosi vuodelta yhä enemmän ja enemmän. Kulutuskin on kasvanut samaa tahtia, mutta sen kasvua on lisännyt myös sähköä hyödyntävien laitteiden määrän kasvu. Sähkö on tärkeä osa nyky-yhteiskuntaa ja nykyaikaista elämäntapaa. Tämä energiamuoto on muovannut ihmiskuntaa siinä missä öljy ja kivihiili. Monet valtiot ja yritykset ovat investoineet suunnattomia summia sähköenergian tuottamiseen ja jakeluun. Neuvostoliiton perustaja Vladimir Lenin (1870-1924) asetti maan sähköistyksen yhdeksi uuden sosialistisen valtionsa päätavoitteeksi.

Sähkön hyötykäyttö ei ole kovin vanha keksintö. Vielä 1800-luvun lopulla yhdysvaltalaiset keksijänerot Thomas Edison (1847-1931) ja kroatialaissyntyinen Nikola Tesla (1856-1943) kisasivat tasa- ja vaihtovirran eduista ja haitoista. Edison oli vakaumuksellinen tasavirran kannattaja kun taas Tesla, joka keksi vaihtovirran periaatteen vuonna 1886, puolusti luonnollisesti omaa luomustaan. Vaihtovirta vei voiton viimeistään Chicagon maailmannäyttelyssä vuonna 1893, jolloin 250 000 Teslan kehittämää sähkölamppua valaisivat näyttelyalueen.

Pidämme sähköä tänään aivan tavallisena energiamuotona ja itsestäänselvyytenä. Nykyinen elämäntapamme ei olisi kuitenkaan mahdollista ilman 1800-luvun lopulla tehtyjä mullistavia keksintöjä. Sähköinen keinovalo pidensi päivää ja mahdollisti työskentelyn pimeinäkin ajanjaksoina. Seurauksena oli tuottavuuden kasvu ja paljon muuta hyvää. Uusia sähköä käyttäviä keksintöjä vyöryi markkinoille yhä enenevässä määrin ja sähkön kulutus alkoi kasvaa. Tänään on nyt kuitenkin uutisoitu sähkön kulutuksen laskusta ensimmäisen kerran sitten toisen maailmansodan. Syytä laskuun voidaan etsiä globaalista lamasta, joka parhaillaan velloo pandemian tavoin ympäri maailmaa. Sinänsä kulutuksen lasku on tervetullut ilmiö, sillä se vähentää samalla sähkön tuotantoa, joka yhä edelleen pohjautuu uusiutumattomiin luonnonvaroihin ja ratkaisemattomista jäteongelmistaan tunnettuun ydinvoimaan.

Julkaistu perjantaina 22.5.2009 klo 19:03 avainsanoilla energia ja historia.

Edellinen
Kristallikallon valtakunta
Seuraava
Maailman rikkain mies