Raparperipiirakka

Raparperipiirakka
Kuva
Colleen ja Sat Garcia

Raparperi on tuttu kesävihannes. Raparperia voi käyttää monenlaiseen ruuanlaittoon ja parhaiten se taidetaan tuntea piirakasta, vaikka se sopii mainiosti myös hilloksi ja keittoon. Hapan mutta kirpeän raikas raparperi on erinomainen kaliumin lähde. Lisäksi siitä saa C-vitamiinia ja kalsiumia. Kirpeä maku tulee raparperin sisältämästä oksaalihaposta, joka sitoo kalsiumia. Siksi onkin suositeltavaa juoda maitoa rapaperiruokien yhteydessä, sillä maidon sisältämä kalsium sitoutuu elimistöön tehokkaammin. Mehukkaimmillaan ja maukkaimmillaan raparperi on näin alkukesästä.

Maittavan raparperipiirakan pyöräyttää nopeasti eikä aineksinakaan ole kuin keittiön perustarvikkeita. Lämpimän vastaleivotun piirakan lisäkkeeksi sopii hyvin kylmä maito ja jäätelö. Vaniljakastike antaa pehmeän maun piirakalle, jos happamuus ei maistu vaativalle nautiskelijalle.

Raparperipiirakka

noin 12 palaa
  • 1 kananmuna
  • 3 dl sokeria
  • 2 dl maitoa
  • dl kermaa
  • 6 dl vehnäjauhoja
  • 3 tl leivinjauhetta
  • 100 g voita
  • 1 l (500 g) raparperia

Vatkaa muna ja sokeri vaahdoksi. Sekoita maito ja kerma. Lisää kermamaito muna-sokerivaahtoon. Lisää vehnäjauhot ja leivinjauhe. Sulata voi ja lisää taikinaan. Sekoita huolellisesti. Levitä leivinpaperi uunipellille ja kaada taikina paperille. Paloittele raparperi ja ripottele palat taikinan päälle. Paista noin 30 minuuttia 200 asteessa. Tarjoile maidon, vaniljajäätelön tai vaniljakastikkeen kanssa.

Julkaistu keskiviikkona 17.6.2009 klo 19:58 Ruokaohjeet-luokassa.

Edellinen
Hunch
Seuraava
Kiistelty Yle-maksu