Polaroid-näyttely

Syksyn suuri valokuvatapahtuma on eittämättä Suomen valokuvataiteen museon Polaroid-näyttely. Helsingin juhlaviikkojen ohjelmistoon kuuluva ja elokuun puolivälissä avautunut näyttely tuo näytille joukoittain kymmenien valokuvaajien otoksia kuuluisalla Polaroid-kameralla. Nyttemmin jo digitaalisuuden jalkoihin jäänyt Polaroid-tekniikka oli aikoinaan suuri innovaatio, sillä valokuvan sai välittömästi otoksen jälkeen ja muutaman minuutin kuivattelun jälkeen kuvaa saattoi katsella paperikopiona. Pikakuvauksen keksijänä pidetään yhdysvaltalaista tutkijaa Edwin H. Landia (1909-1991), joka toi markkinoille ensimmäisen pikakameran vuonna 1948. Perinteisiin filmikameroihin verrattuna tekniikka oli edistyksellistä. Filmiä ei tarvinnut viedä kehitettäväksi ja siten odotella kuvien valmistumista.

Andy niistää
Kuva
Andy Warhol: Andy niistää / Andy snyter / Andy Sneezing (1978). Polaroid SX-70. WestLicht kokoelma / samlingar / collection, Wien. © The Andy Warhol Foundation for the Visual Arts Inc.

Valokuvanäyttelyssä on esillä wieniläisen WestLicht-museon kokoelman parhaita otoksia. Kaikkiaan tähän valtavaan kuvakokoelmaan kuuluu yli 4 000 valokuvaa 800 kuvaajalta. Kokoelma syntyi viime vuosisadan puolella, kun Polaroid-yhtiö antoi valokuvataiteilijoille kameroita ja filmiä kuvateosten tekemiseen. Suomalaiseen näyttelyyn on koottu yli 350 kuvaa noin 150 kuvaajalta. Polaroid-näyttely on esillä ensimmäistä kertaa Suomessa ja siihen voi tutustua joulukuun 2. päivään asti Kaapelitehtaalla osoitteessa Tallberginkatu 1 G. Kuvien katselun lomassa voi kuvauttaa itsensä Polaroid-studiossa kolmen euron materiaalimaksua vastaan. Studio on avoinna keskiviikkoisin kello 18-20 ja sunnuntaisin kello 14-15. Sunnuntai-iltapäivisin kello 13 käynnistyy opastettu kierros museossa sisäänpääsymaksun hinnalla. Yleisöopastuksia järjestetään myös keskiviikkoisin kello 11. Pitkin syksyä voi osallistua myös kuraattorikierroksille ja taiteilijatapaamisiin. Näyttely on avoinna tiistaista sunnuntaihin kello 11-18 ja keskiviikkoisin kaksi tuntia pidempään eli iltakahdeksaan. Pääsymaksut ovat 8 ja 5 euroa ja alle 18-vuotiaat pääsevät sisään ilmaiseksi.

Julkaistu sunnuntaina 2.9.2012 klo 16:43 avainsanoilla museot, näyttelyt ja valokuvaus.

Edellinen
Spitaalisen ilta
Seuraava
Paljain sormin