Perjantaipulma 45/2008

Tulevan isänpäivän kunniaksi julkaisen tällä kertaa tavallista helpompia tehtäviä näin perjantai-illan viihteeksi. Tämänkertainen tehtävätyyppi on tuttu monista älykkyyttä testaavista ongelmista. Älykkyyden testaaminen on toisaalta kovin haasteellista, sillä älykkyyden määrää eri kontekstissa ei voida yksiselitteisesti määritellä. Ihminen, joka selviytyy Amazonin sademetsässä saattaa olla tietyssä mielessä älykkäämpi kuin toinen, joka asuu kaupungissa. Kaupunkilainen ei välttämättä selviytyisi vastaavissa olosuhteissa, jotka vaativat luonnon ja paikallisten olojen tuntemista. Vastaavasti ystävämme viidakosta voisi kokea olonsa kovin orvoksi asfalttiviidakossa. Tämän perjantain tehtävänä on keksiä puuttuvat sanat tyhjinä oleviin kohtiin. Jotta tehtävä ei olisi liian helppo, yritä selviytyä siitä 15 minuutissa.

apua (auto) talot
ne   (....) hevonen

ajo (auto) utare
suu (....) isä

sympaattinen (miellyttävä) myötätuntoinen
symboli      (......)      vertauskuva

sydän  (täry) ässä
jylinä (....) ämmä

jymäytä (käly) tyhmä
ylämäki (....) kännö

prioriteetti (etuoikeus) etusija
varma        (.....)     stabiili

yhdistellä (äimä) lyly
rysä       (....) kyhmy

lintu (tuli) hilla
hake  (....) tässä

Jos haluat vastata tehtävään, voit kirjoittaa kommentin, jossa ehdotat ratkaisua ja halutessasi voit myös perustella sitä. Kerron vastauksen ensi perjantain tehtävän yhteydessä. Siihen asti toivottelen mielenkiintoisia ratkaisuhetkiä.

Vastaus viime viikon pulmaan

Viikko sitten tehtävässä 44/2008 piti tasapainottaa monimutkaisen näköinen vaaka. Tehtävä ei ollut sieltä helpoimmasta päästä ja vaati varmasti paljon pohdintaa. Ongelma vaati melkoista matemaattista päättelyä, jotta vaakakupit asettuisivat tasan. Lisäksi oli huomioitava, että annetusta numerosarjasta puuttui luku 11. Tämä saattoi entisestään harhauttaa laskutoimituksia. Vaaka saadaan kaikesta huolimatta tasapainoon, kuten oheinen kuva esimerkkivastauksesta osoittaa.

Julkaistu perjantaina 7.11.2008 klo 18:54 avainsanalla pulmat.

Edellinen
HUIMA - osa 2
Seuraava
HUIMA - osa 3