Perjantaipulma 35/2007

Korttipelejä on kehitelty vuosisatojen ajan. Tuttujen pelien, kuten pokerin ja bridgen lisäksi on kehitetty lukuisia yksinpelejä eli pasiansseja. Sana pasianssi juontaa juurensa ranskan kielen sanaan patience, joka tarkoittaa kärsivällisyyttä. Monia pasiansseja pelattaessa todellakin tarvitaan kärsivällisyyttä, sillä tehtävien ratkominen voi pelistä riippuen kestää pitkäänkin. Pasianssien lisäksi on määräämätön määrä erilaisia korttitehtäviä, joita näkee tuon tuostakin eri älykkyysosamääriä mittaavissa teoksissa. Tehtävissä pitää yleensä ratkaista, mikä on käännetty kortti tai miten korttisarja jatkuu annetusta sarjasta eteenpäin.

Tämänkertaisessa viikkopulmassa esittelen perinteisen korttitehtävän. Tässä tehtävässä on 12 korttia, joista yksi on käännetty. Tehtävänä onkin ratkaista, mikä on tuo käännetty kortti. Jos tehtävästä ei löydy välittömästi mitään sarjaa, kannattaa tarkastaa, onko kyseessä jonkinlainen laskutehtävä. Muita hyviä ratkaisuvinkkejä ovat esimerkiksi vaaka- ja pystyrivien summat, eroavatko summat toisistaan säännönmukaisesti, onko jokin kortti toisten summa tai onko tehtävässä jokin vallitseva maa. Lisäksi voi arvioida, onko kortit jaettu tiettyyn säännönmukaiseen asetelmaan.

Jos haluat vastata tehtävään, voit kirjoittaa kommentin, jossa ehdotat ratkaisua ja halutessasi voit myös perustella sitä. Kerron vastauksen ensi perjantain tehtävän yhteydessä. Siihen asti toivottelen mielenkiintoisia ratkaisuhetkiä.

Vastaus viime viikon pulmaan

Vastaus viikon 34/2007 perjantaipulmaan on kuvio 5. Tässä tehtävässä vallitsevina elementteinä ovat suora liike ja muutos. Luvut suurenevat numerojärjestyksessä ja siirtyvät vastapäivään kulmasta toiseen. Ne kääntyvät samanaikaisesti neljänneskierroksen myötäpäivään akselinsa ympäri. Kirjaimet vaihtuvat aakkosjärjestyksessä ja siirtyvät myötäpäivään kulmasta toiseen.

Julkaistu perjantaina 31.8.2007 klo 18:10 avainsanalla pulmat.

Edellinen
Kankea kirjasto
Seuraava
Ravintola Camppi