Perjantaipulma 13/2008

Vanhoissa taloissa saattaa joskus tehdä erikoisia löytöjä. Itse rakennetussa talossa voi olla hyvin omintakeisia ratkaisuja, kuten tämän viikon pulmasta voi päätellä. Eräs mies oli nimittäin muuttanut asuntoon, jonka olohuoneessa oli kolme lamppua. Jostakin syystä lamppujen katkaisijat sijaisivat kellarissa. Mies ei luonnollisestikaan heti tiennyt, mikä katkaisin kuului mihinkin lamppuun. Niinpä hän meni kellariin ja painoi siellä yhtä katkaisinta. Sitten hän nousi portaat ja tarkisti, mikä lamppu syttyi. Kahden kellarikäynnin jälkeen hän sai selville, mikä katkaisin vaikuttaa mihinkin lamppuun. Olisiko yksi kellarissa käynti riittänyt ratkaisemaan ongelman?

Jos haluat vastata tehtävään, voit kirjoittaa kommentin, jossa ehdotat ratkaisua ja halutessasi voit myös perustella sitä. Kerron vastauksen ensi perjantain tehtävän yhteydessä. Siihen asti toivottelen mielenkiintoisia ratkaisuhetkiä.

Vastaus viime viikon pulmaan

Viime viikon perjantaipulmassa 12/2008 muisteltiin vanhoja kompakysymyksiä. Kieltämättä osa kysymyksistä oli jo parhaat päivänsä nähnyt ja osalle kysymyksiä ei oikein tahtonut löytyä järkevää selitystä. Vanha kansa kuitenkin ratkaisi kompakysymykset seuraavilla vastauksilla:

  1. IV, IX tai XIX
  2. Päivän matka, sillä aurinko nousee idästä ja laskee länteen
  3. Ei mene yhtään ellei joku laita
  4. Pienin, sillä suurin on tyhmin
  5. Tusinan
  6. Tyhjään
  7. Siksi, että häntä on pienempi kuin koira, koska muussa tapauksessa häntä heiluttaisi koiraa
  8. Reiän
  9. Antavat sataa
  10. Mihin nokka osoittaa
  11. Kun vaikenee
  12. Vuode
  13. Kirjaimella a
  14. Kun hansikkaat otetaan kädestä
  15. Kuusi puuta

Julkaistu perjantaina 28.3.2008 klo 17:00 avainsanalla pulmat.

Edellinen
Puhelinaakkoset
Seuraava
Baari