Paaston päätös

Pääsiäinen on kristinuskon yksi suurimmista juhlista. Se on merkki 40 vuorokauden mittaisen paaston päättymisestä. Mässäily saa taas alkaa, ja eri kirkkojen liturgioissa paasto päätetään hieman eri päivinä. Pääsiäisen aika liittyy myös Jeesuksen kärsimysaikaan. Esimerkiksi kiirastorstai on jäänyt historian riitteihin piinaviikon torstaipäivästä, jolloin Jeesus pesi seremoniallisesti opetuslastensa jalat, söi heidän kanssaan pääsiäislampaan ja ilmoitti yhden opetuslapsista kavaltavan hänet. Sittemmin kiirastorstai on ollut osa pääsiäisperinnettä, vaikka kiireisillä kaupunkilaisilla ei juuri ole aikaa pohtia päivän syvällisempää merkitystä. Monet tuntevatkin pitkäperjantaita edeltävä torstain paremmin nimellä "kiirustorstai". Sana kuvaa hyvin sitä kiirettä, joka vallitsee kaupoissa, kun ihmiset ostavat tarpeita tulevia pyhiä varten.

Petit Chablis Laroche
Kuva
Alko

Pääsiäisen ruokapöytään kuuluu hyvän ruuan lisäksi myös hyvä juoma. Lammas on tietenkin yksi pääsiäisen perinneruoista, ja sen kanssa sopii toki mainio punaviini. Nykyään viiniksi voidaan valita ruoka-aineista riippumatta myös valkoviini, sillä viinikulttuurikin on alkanut osoittaa höltymisen tai oikeastaan rationaalisuuden merkkejä. Pääsiäisen viiniksi ja samalla paastonajan päätökseksi olen valinnut erinomaisen Petit Chablis Laroche -valkoviinin. Se on kuiva, melko runsas, hennon voinen ja pirteähappoinen. Tämä chardonnay-rypäleistä tuttu viini on Ranskan kuuluisalta Bourgognen viinialueelta. Petit Chablis tulee Larochen perheen tilalta, jota tällä hetkellä johtaa Michel Laroche viidennessä polvessa. Tila aloitti toimintansa vuonna 1850 kuudella hehtaarilla, mutta nykyään viinintuotannossa on jo yli 130 hehtaaria. Aivan lammaspöytään tätä viiniä ei varmaankaan kannata tarjota, mutta jos lammas jää pääsiäisen antimissa vähemmälle sijalle, on Larochen pullote mainio ratkaisu kaiken kaikkiaan.

Julkaistu torstaina 5.4.2007 klo 17:29 Viinit-luokassa.

Edellinen
Pääsiäisherkku mämmi
Seuraava
Broilericurry Royale
Evästeiden käyttö

Käytän sivustollani evästeitä tarjotakseni parhaimman mahdollisen lukukokemuksen blogini lukijoille. Jos jatkat sivustoni käyttöä, oletan, että hyväksyt evästeiden käytön sivustollani.

Lisätietoja evästeiden käytöstä