Officen asentelua taas

Isot tietekniikkafirmat ovat tarjonneet jo useiden vuosien ajan pilvitallennustilaa omien tiedostojen säilyttämiseen muuallakin kuin vain omalla tietokoneella. Pilvitallennus on hyödyllinen palvelu, sillä nykyään usein tulee työpäivisin vastaan tilanteita, joissa pitäisi päästä käsiksi tiedostoihin, jotka sijaitsevat kotikoneella. Tallennustilaa on tarjolla kymmenissä eri palveluissa. Monet firmat tarjoavat tutustumistilana muutaman gigatavun, joka riittää alkuun, mutta todelliseen varmuuskopiointiin tilaa tarvitaan rutkasti enemmän. Pelkästään kesäloman hyvänlaatuiset valokuvat syövät tilaa megatavuja tiedostoa kohden. Itse olen käyttänyt sekä Google Drive että Microsoft OneDrive pilvitallennustiloja, jotka ovat toistaiseksi riittäneet tarpeisiini. Päätin kuitenkin ryhtyä varmuuskopioimaan tuhannet valokuvani pilveen sen lisäksi, että otan säännöllisesti kopion myös ulkoiselle kiintolevylle. Ajan mittaan olen kuitenkin huomannut, että kuvista olisi hyötyä aina silloin tällöin, mutta kun ne ovat sijainneet kotikoneeni kiintolevyllä, ei niitä luonnollisestikaan ole päässyt hyödyntämään vasta kun illalla kotosalla.

Office

Monista pilvipalvelutarjoajista päädyin pitkällisen harkinnan ja pohdinnan jälkeen lopulta Microsoftin OneDriveen. Päätös oli lopulta melko helppo tehdä, sillä ostin Office-tuotteisiin vuoden käyttöoikeuden, jonka mukana tuli myös teratavun verran pilvitallennustilaa. Office-tuotteista eniten olin jäänyt kaipaamaan Outlook-sovellusta, jota olen käyttänyt jo kohta parikymmentä vuotta putkeen. Tähän asti olen tullut toimeen Thunderbird-sähköpostisovelluksella, mutta olen huomannut, ettei se tahdo toimia kunnolla joidenkin postipalvelimien kanssa. Viestistä saattaa lähteä kaksi kopiota peräkkäin, enkä tiedä, mistä moinen kummallisuus johtuu. Office-sovellusten korvikkeena olen käyttänyt LibreOfficea ja varmaan tulen käyttämään sitä jatkossakin joihinkin erityistehtäviin. Officen asennus sujui päällisin puolin ongelmitta, mutta muutamien yksityiskohtien kanssa jouduin painimaan eilen illalla ja tänään aamupäivällä useamman tunnin ajan.

Kadonnut OneDrive

Ensimmäinen ongelma ilmeni OneDrive-sovelluksen kanssa. Ohjelma ei tuntunut lähtevän käyntiin tai ainakaan se ei tullut näkyviin, vaikka yritin moneen otteeseen käynnistää sitä. Asensin softan tuloksetta uudelleen. Ongelman selvittelyyn oli kulunut jo ainakin tunti eikä yhtään tiedostoa ollut vielä kopioitunut pilveen. Roikuin pitkään netissä etsien ohjeita vian korjaamiseksi. Ehkä noin parin tunnin ähellyksen jälkeen löysin netistä lopulta erään sivun, jossa kerrottiin, miten OneDrive saadaan pois käytöstä Group Policy -asetuksilla. Tässä vaiheessa muistini alkoi palautua, ja aloin muistella, miten noin pari vuotta sitten poistin OneDriven pois käytöstä juuri näillä asetuksilla. Palautin asetuksen entiselleen eli alkuperäiseen asentoonsa, ja OneDrive ilmestyi välittömästi käyttööni. Olin huojentunut monen tunnin salapoliisityön päättymisestä ja tyytyväinen, että sain sovelluksen lopulta toimimaan. Mitä tästä opimme? Tämä oli jälleen hyvä muistutus, että aina pitäisi pitää päiväkirjaa muutoksista, joita tekee tietokoneen asetuksiin. Usein kyllä kirjoitankin muutoksia muistiin, mutta juuri tämän asetuksen muutos oli jäänyt merkitsemättä ja tuotti vain ylimääräistä työtä ja vaivaa.

Ongelmallinen Outlook

Menin eilen illalla nukkumaan hyvillä mielin saatuani OneDriven lopulta toimintakuntoon seuraavan päivän synkronointioperaatioita varten. Aamulla jatkoin Officen käyttöönottoa käynnistämällä ensimmäisen kerran Outlookin. Lisäsin ensimmäisen sähköpostitilin ja kaikki näytti ensi alkuun hyvältä ja toimivalta. Kun ryhdyin tarkemmin tutkimaan asennuksen lopputulosta, huomasin, että Outlook käytti C-asemaani tallennustilana. Olen varannut C-aseman ainoastaan käyttöjärjestelmän käyttöön ja kaikki asennukset ja datatiedostot olen pyrkinyt osoittamaan D-aseman massatallennuslevylle. Luulin aluksi, että OST-tiedoston siirto paikasta toiseen olisi vain normaali toimenpide, mutta hyvin pian sain havaita, ettei tiedostoa noin vain siirretäkään. Jälleen alkoi tuntien surffailu netissä ohjeita etsien. Paljon neuvoja löytyikin, mutta mikään niistä ei soveltunut eteeni tulleeseen ongelmaan. Muutaman tunnin kuluttua löysin viimein sivun, jossa kerrottiin, ettei OST-tiedostoa voi siirtää Outlookin uusimmassa 2016-versiossa. Tämä rajoitus koski ensimmäistä eli niin kutsuttua primääritiliä, jota ei voi poistaa eikä muutenkaan muuttaa, kun sen on kerran ottanut käyttöön.

Outlook-ongelmaan oli tarjolla oikeastaan vain yksi varteenotettava ratkaisu. C-asemalle luotu OST-tiedosto piti korvata symbolisella linkillä ja siirtää varsinainen tiedosto haluttuun paikkaan datalevyllä. Ratkaisu ei ole mitenkään kovin elegantti mutta toimiva. Kun myöhemmin lisäsin gmail-sähköpostitilin Outlookiin, syntyi siitäkin C-asemalle OST-tiedosto viemään kallisarvoista tilaa. Jouduin siirtämään tämänkin tiedoston massatallennuslevylle ja luomaan siitä linkin C-asemalta D-asemalle. En ymmärrä, miksi työpöytäohjelmistot yhä tehdään sellaisiksi, ettei käyttäjä voi itse valita tiedostojen tallennuspaikkaa. D-asemasta ei ole mitään hyötyä, jos kaikki softat kuitenkin joka tapauksessa käyttävät C-asemaa, joka nykyään on pienikapasiteettinen, mutta sitäkin nopeampi SSD-levy, jota on tarkoitus käyttää pääosin käyttöjärjestelmän tarpeisiin. Useiden ja enimmäkseen lähes hyödyttömien tuntien jälkeen sain viimein ensimmäisen osan Office-asennuksestani jonkinlaiseen tyydyttävään tilaan. Lisää tarpeetonta säätämistä on tiedossa, kun otan loputkin sovellukset aikanaan käyttöön.

Julkaistu sunnuntaina 2.7.2017 klo 18:58 avainsanalla ohjelmistot.

Edellinen
Lentäjän toive
Seuraava
Näytelty rakkaus