Netatmo-sääasema

Heikko tihkusade pääsi tänään yllättämään Helsingissä puolenpäivän aikoihin. Päivä oli alkanut harmaassa pilvisäässä, joten kevyt sadekuuro ei suoranaisesti yllättänyt. Melkein odotin roisketta taivaalta hetkellä millä hyvänsä. Epävakaasta säästä sen enempää huolimatta lähdin tavanomaiselle päiväkävelylle aamupäivällä ja suuntasin kulkuni keskustaan. Ulkona oli miellyttävän lämmintä, joskaan aurinko ei nyt paistanut pilvettömältä taivaalta. Kaupunki oli jonkin verran hiljentynyt. Melkein olisin voinut sanoa, että ainoastaan turistit enää käyskentelivät Senaatintorin liepeillä sekä Aleksanterinkadulla. Paikalliset olivat lähteneet juhannuksen viettoon kuka minnekin joko maalle tai muutoin vain sukuloimaan ties minnekä.

Netatmo-sääasema

Olen jo vuosia harkinnut sääaseman hankkimista. Aika ajoin olen tutkinut erilaisia tarjolla olevia vempeleitä, mutta mikään ei oikein ole vastannut mielikuvaani elegantista ja yksinkertaisesta sääasemasta. Erään kerran satuin kuitenkin törmäämään Netatmo-sääasemaan ja ihastuin hilavitkuttimeen välittömästi. Karun yksinkertainen muotoilu vastasi juuri niitä vaatimuksia, joita olin tyylikkäälle sääasemalle asettanut. Lisäksi halusin, että sääaseman tietojen tarkasteluun ei tarvittaisi erillistä näyttöä, vaan laite keskustelisi suoraan tietokoneen kanssa, ja saisin tutkia säätilaa kuvaruudulta tai älypuhelimella. Netatmo oli vastaus kaikkiin näihin vaatimuksiin.

Netatmo-sääasema

Netatmon hankintaa olin lykännyt pitkään sen korkeahkon hinnan vuoksi. Halvimmillaan starttipaketti maksaa noin 150 euroa, ja se sisältää yhden sisä- ja ulkoyksikön. Sääasemaa voi varustella vielä erillisellä tuuli- ja sademittarilla sekä enintään kolmella sisäyksiköllä. Mikäli sattuu omistamaan oikein suuren asunnon, voi useammasta sisäyksiköstä olla hyötyä, mutta pienessä asunnossa yksikin riittää. Tänään nyt kuitenkin vihdoin päätin hankkia Netatmon, kun vielä sain kymmenen prosentin alennuksen. Sääaseman asennus kävi todella helposti ja nopeasti. Pakkauksessa tuli mukana kaikki tarvittavat osat. Pienempi ulkoyksikkö tarvitsee kaksi AAA-kokoista paristoa, jotka kuuluvat pakettiin. Isompi sisäyksikkö latautuu USB-kaapelilla ja mukana seuraavalla pienellä laturilla. Laitoin patterit ulkoyksikköön ja vein sen parvekkeelle. Pakkauksen varustelu oli kattava, sillä mukana oli jopa ruuvi ja proppu ulkoyksikön asentamiseksi vaikkapa seinään. Lisäksi pakkauksessa oli säädettävä remmi, jolla yksikön saattoi kiinnittää myös ilman ruuvaamista.

Netatmo-sääasema

Käyttöönotto kävi kätevästi joko älypuhelimen applikaatiolla tai tietokoneella. Asennuksen aikana älypuhelin otti sisäyksikköön yhteyden Bluetoothilla ja latasi saman tien uusimman ohjelmistoversion laitteeseen. Sääasema tarvitsee langattoman yhteyden reitittimeen, jolla se siirtää havaintonsa pilvipalveluun. Säätilaa ja muita havaintoja voi sitten tarkastella verkossa joko Netatmon sivuilla tai älypuhelimeen asennettavalla maksuttomalla sovelluksella. Sisäasema kommunikoi ulkoaseman kanssa ja välittää ulkoa mitatut säätiedot eteenpäin. Tuote on kaikin puolin erittäin laadukas. Asennus oli kivuton ja helppo eikä laitteiden asettelussa tarvinnut insinöörin taitoja, sillä ulko- ja sisäyksikön voi sijoittaa melkeinpä miten haluaa. Sääasema alkoi mitata havaintojaan välittömästi otettuani sen ulos pakkauksesta ja kytkettyäni lataukseen. Maailmankartasta voi vielä seurata muiden Netatmo-sääasemien havaintoja, ja omansakin voi laittaa kartalle muiden seurattavaksi. Toki mittaustulokset voi pitää myös omana tietonaan ja piilottaa sääasemansa kartalta.

Sääkartan perusteella Helsingin kantakaupungin alueella on ainakin 14 Netatmo-sääasemaa. Laajemalla otoksella pääkaupunkiseudulta löytyy ehkä noin satakunta Netatmoa sekä joitakin kymmeniä sademittarilla varustettua kokoonpanoa. Netatmo näyttää olevan hyvin suosittu, sillä Pohjolassa niitä on asennettu sadoittain ja Euroopan mittakaavassa varmaankin tuhansia. Näillä asemilla ainakin säätilat tulevat hyvin tilastoiduiksi. Sääkartalla näkyvät ainoastaan ulkolämpötila, kosteusprosentti sekä ilmanpaine. Sisätilojen havaintoja sääkartta ei näytä. Sisäyksikkö mittaa sisälämpötilan, kosteusprosentin ja ilmanpaineen lisäksi hiilidioksidipitoisuuden sekä melutason. Mitattujen arvojen lisäksi applikaatio näyttää sääennusteen jopa viikoksi eteenpäin. Sovelluksessa on valmiina joukko erilaisia hälytyksiä, joita voi itsekin lisäillä. Netatmo voi toimia periaatteessa jopa varashälyttimenä. Sisätilassa tapahtuvista muutoksista, kuten ruumiinlämmön aiheuttamasta lämpötilan noususta, saa ilmoituksen heti, kun sääasema havaitsee muutoksen. Kaiken kaikkiaan olen erittäin tyytyväinen Netatmo-sääaseman hankintaan ja ennen kaikkea sen tyylikkääseen muotoiluun, joka sopii vaativampaankin kotiin.

Julkaistu perjantaina 24.6.2016 klo 16:51 avainsanoilla laitteet ja sää.

Edellinen
Uudistettu Lenin-museo
Seuraava
Konsultin ammatti