Mitä mummo sanoi

Äiti tietää kaiken, mutta mummo se vasta viisas on. Tällaisia toteamuksia voi kuulla lapsilta, jotka alle kouluikäisinä tutkivat maailmaa. Lasten kyselykausi ajoittuu puheen kehityksen aikoihin eli noin 3-4 ikävuoden tietämille. Vanhempien tiedot ja taidot ovat koetuksella, kun taapero esittää kysymyksiä aikuisten mielestä joskus itsestään selviin asioihin. Internetistä ei tässä kehitysvaiheessa ole pikkulapselle suoranaista hyötyä, mutta äidille sieltä voi kiperän paikan tullen löytyä osviittaa. Netti on tunnetusti pullollaan kansan syvien rivien viisaita ajatuksia. Sinne on kerätty myös mummon vanhat viisaudet aikojen saatossa. Vanha kansahan on jo kokenut kaiken ja osaa siksi neuvoa jälkeläisiään. Isovanhempien viisauksista on ajan myötä sukeutunut koko joukko sanontoja, jotka joskus tulkinnanvaraisina ja ympäripyöreinä sopivat vastauksiksi tilanteeseen kuin tilanteeseen.

Keräsin netistä joukon mummon viisaita letkautuksia. Yhteistä näille lausahduksille on se, että ne ovat kaikki mummon kertomia. Ketään yksittäistä mummoa ei kuitenkaan voitane näiden viisauksien taakse nimetä, sillä kyseessä lienee jälleen kerran maankuulu kuvitteellinen Pihtiputaan mummo. Mummon väitetään sanoneen muun muassa seuraavia viisauksia.

  • Eteenpäin, sanoi mummo lumihangessa.
  • Konstit ovat monet, sanoi mummo, kun kissalla pöytää pyyhki.
  • Hyvää yötä, sanoi mummo, kun näkö meni.
  • Jo on maailma koneellistunut, sanoi mummo, kun hohtimet näki.
  • Jännittää, sanoi mummo, kun kahvimerkkiä vaihtoi.
  • Maailma muuttuu, sanoi mummo, kun kahvipannun nurkkaan heitti.

Selattuani hakutuloksia jonkin aikaa alkoivat mummon sanomiset toistua. Ylivoimaisesti tunnetuin mummon viisauksista oli kehotus mennä eteenpäin lumessa tai lumihangessa. Tämän toteamuksen muoto vaihteli jonkun verran, milloin mummo tarpoi lumessa, milloin lumihangessa. Joka tapauksessa virkkeen viesti oli samansuuntainen kaikissa variaatioissa, ja se kehottaa jatkamaan vaikeuksista huolimatta. Myös mummon konsteista löytyi vaihtelevuutta. Toisinaan mummo pyyhki pöytää kissalla ja joissakin muunnelmissa kissa oli vaihtunut jänikseksi. Konstejakin oli monia, sillä muutamat lauseet alkoivat keinoilla ja jotkut olivat muuttuneet "viimeistä viedään" tai "aikansa kutakin" -muotoon. Mummo toivotteli hyvää yötäkin eri tavoin. Monissa esimerkeissä mummo painui pehkuihin, kun silmä puhkesi.

Hakutuloksissa oli mukana myös joitakin harvemmin esiintyneitä toteamuksia. Yksi näistä oli Mikko Alatalon lastenlaulusta Mummo ja moukarinheitto mukailtu: "Turha on pyöriä ellei irtoa, sanoi mummo moukarinheitosta." Eräs erikoisimmista löytämistäni tokaisuista oli: "Tiukka rupi, sanoi mummo, kun napaansa kaiveli." Samaan harvinaisten sanailujen joukkoon kuului: "Aikansa kutakin, sanoi mummo, kun jouluyön katiskassa istui", jonka lähisukulainen on samantyyppinen vanha sanonta: "Aikansa kutakin, sanoi pässi, kun päätä leikattiin." Periaatteessa mummon sanomaksi voidaan laittaa mikä tahansa osuvan sukkela letkautus. Tavoitteena on keventää ilmapiiriä esimerkiksi jonkun vaikean tilanteen aikana. Ryhtyessään kokeilemaan jotain uutta ja tuntematonta asiaa voi jännittävän tilanteen laukaista mummon kuolemattomalla sananparrella. Eikä mikään estä kehittelemästä jatkuvasti uusia mummon sanontoja.

Julkaistu Saturdayna 12.12.2009 klo 17:00.

Edellinen
Käyttöjärjestelmäkeskustelua
Seuraava
Iken iltapäivä