Metsästäjänleipä

Kuva
Sanna Peurakoski, Maku-lehti

Sienet kuuluvat syksyyn. Sienistä puolestaan assosioituu mieleen herkullinen sienikastike, jonka voi helposti tehdä metsän antimista. Kastikkeeseen käyvät kantarellit, mustatorvisienet tai suppilovahverot. Mikäli näitä erinomaisia raaka-aineita ei satu löytämään, voi kastikkeen tehdä myös herkkusienistä. Kylmää ja sateista päivää lämmittää suussa sulava metsästäjänleipä. Maukas ja ruokaisa lämmin voileipä valmistuu noin puolessa tunnissa. Leivän runkona ovat paksut leipäviipaleet, muhkeat jauhelihapihvit sekä paksu sienimuhennos. Annoksen voi valmistaa toki nopeamminkin korvaamalla jauhelihapihvit valmiilla eineksillä ja kastikkeen purkillisella sienimuhennosta.

Metsästäjänleipä (tai metsästäjän leipä) kuuluu klassiseen lämpimien voileipien sarjaan. Leiville on tyypillistä niiden ruokaisa annoskoko, sillä ne eivät ole mitä tahansa levitteellä sivallettuja leipäviipaleita. Tuhti leipäannos selättää nälän nopeasti eikä valmistamiseenkaan kulu iäisyyksiä. Lisää herkullisia ruokaohjeita syksyn ruokapöytään löytyy Maku-lehden reseptiarkistosta.

Metsästäjänleipä

4 annosta
  • 8 kookasta paahtoleivän viipaletta
  • pöytämargariinia

Jauhelihapihvit

  • 400 g jauhelihaa
  • 1 tl suolaa
  • mustapippuria
  • rypsiöljyä

Sienimuhennos

  • 1 sipuli
  • 2 dl kantarelleja, mustatorvisieniä tai suppilovahveroita tai 200 g tuoreita herkkusieniä
  • 2 dl kermaa
  • ½ tl suolaa
  • 4 dl juustoraastetta

Kurkkusalsa

  • 1 kurkku
  • 1 maustekurkku
  • 1 punasipuli
  • 1 sitruunan mehu
  • tillisilppua

Paahda leipäsiivut paistinpannulla ilman rasvaa ja voitele ne pöytämargariinilla. Sekoita jauhelihan joukkoon mausteet, jaa seos neljään osaan ja muotoile pihveiksi. Lorauta paistinpannulle tilkka rypsiöljyä ja paista pihvit kypsiksi. Kuori sienimuhennokseen käytettävä sipuli ja viipaloi se. Kuumenna rypsiöljy paistinpannulla ja kypsennä sipulisilppu siinä kypsäksi. Silppua pannulle sienet ja kypsennä vielä muutama minuutti. Lisää kerma ja hauduta sienimuhennosta viitisen minuuttia. Mausta sienimuhennos lopuksi suolalla. Pane pihvit leipäsiivujen väliin ja lusikoi päälle sienimuhennosta. Ripottele päälle juustoraastetta ja lämmitä leipiä 250-asteisessa uunissa kymmenisen minuuttia. Koristele leivät leikkaamalla päälle punasipulirenkaita. Tarjoa lisäkkeenä kurkkusalsaa. Kuutioi kurkut ja punasipuli huolellisesti. Mausta salsa sitruunamehulla ja tillisilpulla.

Julkaistu sunnuntaina 11.11.2007 klo 12:00 Ruokaohjeet-luokassa.

Edellinen
Ensimmäiset kokemukset S-Pankista
Seuraava
Näin solmit kravatin