Mark Twain -juhlavuosi

Mark Twain

Juhlavuosia on totuttu viettämään tasavuosina. Tänä vuonna tulee kuitenkin kuluneeksi 175 vuotta Mark Twainin syntymästä, mikä ei ehkä olisi aivan juhlallisuuksien aikaa vielä. Tasaluvuille päästään joka tapauksessa, sillä samaan aikaan tulee kuluneeksi 100 vuotta maailmankuulun kirjailijan kuolemasta. Juhlavuotta voidaan viettää vielä senkin kunniaksi, että Huckleberry Finnin seikkailujen ilmestymisestä on kulunut 125 vuotta. Juhlaan on siis monta syytä ja kyllähän rakastettua maailmankirjailijaa kannattaa juhliakin. Samuel Langhorne Clemens syntyi vuonna 1835 Missourin osavaltiossa Yhdysvalloissa. Mark Twain -kirjailijanimen hän otti noin kolmekymmentä vuotta myöhemmin vuonna 1863. Twain meni naimisiin vuonna 1879 Olivia (Livy) Louise Langdonin kanssa ja he saivat neljä lasta. Perhe asui pääosin Connecticutissa vuosina 1874-91, jonne rakennettu kartano toimii nykyään museona. Kirjailijasuuruus kuoli vuonna 1910. Twain oli kuolleessan 74-vuotias ja oli nähnyt enemmän maailmaa kuin yksikään amerikkalainen kirjailija ennen häntä.

Twainin elämä oli värikäs. Hän työskenteli eri ammateissa, kuten painajana, jokilaivan kapteenina Mississippi-joella, reportterina, luennoitsijana ja tietenkin kirjailijana. Värikkääseen elämään kuului lukuisia ulkomaanmatkoja. Hän asui Lontoossa, Pariisissa, Berliinissä, Wienissä ja Firenzessä ja ehti käydä muun muassa Australiassa, Bermudalla, Fijillä, Jordaniassa, Mauritiuksella, Pakistanissa, Etelä-Afrikassa ja Syyriassa. Kaiken kaikkiaan Mark Twain vieraili viidellä maanosalla ja ylitti Atlantin peräti 29 kertaa. Syystäkin häntä voidaan pitää kosmopoliittina, joka tunsi olevansa kuin kotonaan niin maailmalla kuin Yhdysvalloissakin. Twainin tunnetuimpia ja tärkeimpiä kirjallisia teoksia ovat Tom Sawyerin seikkailut, Huckleberry Finnin seikkailut, Prinssi ja kerjäläispoika sekä Jenkki kuningas Arthurin hovissa. Kirjallisista töistään Twain muistetaan myös kuolemattomista lausahduksistaan, kuten seuraavista:

  • Älä koskaan siirrä huomiseksi sitä, minkä voit tehdä ylihuomenna.
  • Pidä varasi, kun luet lääkärikirjoja. Voit kuolla painovirheeseen.
  • Ainoa tapa pysyä terveenä on syödä sitä mitä ei halua, juoda sitä mistä ei pidä ja tehdä sellaista jonka mieluummin jättäisi tekemättä.
  • Kirja on klassikko, kun sitä ylistetään muttei lueta.
  • Minun kirjani ovat vettä, suurten nerojen kirjat ovat viiniä, ja vettähän juovat kaikki.
  • Kaikki yleistykset ovat vääriä, tämä mukaan lukien.
  • Osta maata, sitä ei tehdä enää.

Julkaistu Wednesdayna 29.9.2010 klo 18:48 avainsanoilla historia, kirjallisuus, kirjat ja kulttuuri.

Edellinen
Ohjelmistojen uusjako
Seuraava
Kiviset ja Soraset