Marjaskonssit

Marjaskonssit
Kuva
Karen Booth

Skonssi eli teeleipä on maukas ja helppovalmisteinen pikkuleipä. Skonsseja leivotaan joko makeina tai suolaisina ja ne sopivat mainiosti kevyeksi välipalaksi. Leivonnaiset valmistetaan vehnä-, ohra- tai kaurapohjaisina ja kohotetaan leivinjauheella. Skonssien makuja voi vaihdella marjoilla, rusinoilla, pähkinöillä, juustoilla ja jopa suklaalla. Leipomusten juuret juontavat Brittein saarille ja erityisesti Skotlantiin. Perinteinen skonssi leivotaan pyöreäksi ja suurin piirtein keskikokoisen lautasen kokoiseksi levyksi, joka leikataan kolmionmuotoisiin sektoripaloihin. Nykyään skonsseja leivotaan moniin eri muotoihin aina neliöistä pieniin sämpyläntapaisiin pyöreisiin pikkuleipiin. Skonssit on helppo ja suhteellisen nopea valmistaa, ja ne maistuvat parhaimmillaan vastaleivottuina.

Marjaskonssit

12 annosta
  • 4 dl vehnäjauhoja
  • 2 dl kuohukermaa
  • dl pakastemarjoja
  • ¾ dl sokeria
  • 50 g kylmää voita
  • 2 tl leivinjauhetta
  • ½ tl suolaa
  • voiteluun 1 kananmuna
  • tarjoiluun kermavaahtoa

Sekoita kuivat aineet keskenään. Kuutioi kylmä voi ja nypi jauhojen joukkoon. Lisää kerma ja pakastemarjat. Sekoita mahdollisimman nopeasti taikinaksi, ettei siihen muodostu sitkoa. Jauhota leivinpaperi kevyesti ja muotoile taikinasta leivinpaperille kaksi pyöreää pientä leipää. Viipaloi kevyesti taikinapyörällä symmetrisesti kolmesta suunnasta kuudeksi kolmioksi kuitenkin niin, etteivät palat irtoa toisistaan. Vatkaa kanamuna ja voitele leivät kevyesti. Paista 200-asteisessa uunissa n. 20 minuuttia. Tarkista kypsyys, kun paistoaikaa on kulunut n. 15 minuuttia. Nosta skonssia kevyesti ja jos sen pohja on kauniin ruskea ja tuntuu kovahkolta, on skonssi valmis. Tarjoa skonssit vastaleivottuina kermavaahdon ja halutessasi marjaisan hillon kera.

Julkaistu sunnuntaina 22.2.2015 klo 13:20 Ruokaohjeet-luokassa avainsanalla ruoka.

Edellinen
Silkinkudontaa
Seuraava
Kaupungin läpi tunnissa