Manuaali kadoksissa

Hyvät ja laadukkaat laitteet kestävät käyttöä pitkään ja kiertävät usein omistajalta toiselle. Joskus muinoin eli siis ennen vanhaan laitteet tehtiin vielä kestäviksi ja sellaisia saattaa voida käyttää yhä tänään. Kaapissani on lojunut jo yli kymmenen vuotta vanha Nokia 6110 -matkapuhelin, joka on edelleen käyttökelpoinen ja toimiva. Vuosien varrella laitteet vaihtavat tyypillisesti omistajaa. Muuttojen ja muiden suursiivousten yhteydessä näiden koneiden mukana kulkevat irralliset pienosaset ja käyttöohjeet tuppaavat kadota. Erityisesti juuri manuaalit ovat niitä ensimmäisiä, jotka kokevat tämän kadotuksen kohtalon.

Internet tulee onneksi hätiin tällaisissa tilanteissa. Netti on monessa suhteessa erinomainen väline ja media, vaikka kaikenlaista pahaa sielläkin tapahtuu siinä missä elävässä elämässä verkon ulkopuolella. Interwebistä löytyy useitakin sivustoja, jotka keräävät vanhojen ja vähän uudempienkin laitteiden käyttöohjeita ladattavaksi. Yksi tällaisista mainioista manuaalikirjastoista on ManualsLib-sivusto. Sen käyttö on ensinnäkin ilmaista eikä vaadi monien muiden vastaavien dokumenttikirjastojen tapaan kirjautumista. ManualsLibin tietokannoissa on hulppeat yli 500 000 manuaalia PDF-tiedostoina, ja lisää tulee päivittäin. Sivuston käyttäminen ja kadonneen käsikirjan etsiminen on helppoa. Riittää kun alkaa kirjoittaa laitteensa nimeä hakukenttään, niin palvelu alkaa jo muutaman näppäinpainalluksen jälkeen ehdottaa sopivia sattumia.

Manuaaleja voi katsella selaimella eikä niitä tarvitse ladata omalle koneelleen. Näppärä selailuikkuna näyttää dokumentin sivuittain ja sivuja voi selailla eteen- ja taaksepäin kätevästi selaimella ilman mitään erillisiä katseluohjelmia, kuten PDF-lukijaa. Tarvittaessa käsikirjan voi toki ladatakin ja innokkaimmat voivat upottaa sen omalle kotisivulleen kävijöidensä pällisteltäväksi. Kokeilin etsiä muutaman vähän vanhemman laitteen käyttöohjetta, ja kyllähän ne sieltä löytyivät ja vieläpä alkuperäisissä asuissaan. Aivan kaikkein eksoottisimpia laitteita ei ManualsLibistä löydy, mutta yleisimmät maailma myydyt koneet ja värkit ovat hyvin edustettuina. Jos hyväkuntoisen laitteen käyttöohje on hukassa, voi sitä etsiä ManualsLibin jättiläismäisestä kirjastosta.

Julkaistu Thursdayna 7.6.2012 klo 17:57 Sivustot-luokassa.

Edellinen
Kesän kulutusvinkit
Seuraava
I am Ziggy Stardust