Maailman pastapäivä

Kuva
cb Sharon Mollerus

Tänään vietetään maailman pastapäivää. Kuten olen usein todennut, vuoden jokaiselle päivälle taitaa löytyä jokin teemapäivä. Tänään on siis pastaruokien vuoro. Pastan alkuperämaasta ei ole varmaa tietoa, mutta monet yhdistävät sen Italiaan, mistä se nykytietämyksen mukaan ei kuitenkaan ole kotoisin. Italialainen keittiö on tosin osaltaan tehnyt pastan tunnetuksi maailmalla, joskin pastaa valmistetaan nykyään kaikkialla. Pastan pääraaka-aineet ovat vehnäjauhot ja vesi. Näiden lisäksi käytetään usein myös kananmunia ja muita ruoka-aineita. Sana pasta on italiaa ja on puolestaan periytynyt kieleen latinasta, jossa se kirjaimellisesti tarkoittaa taikinaa. Englannin kielen lähisukulainen paste-sana tarkoittaa tutun tahnan lisäksi myös taikinaa. Valmis pasta ostetaan useimmiten kaupasta, jossa sitä myydään kuivapastana tai tuorepastana. Pastan keittäminen on joidenkin mielestä aivan oma taiteenlajinsa, kun taas toisille se on vain tuotteen keittämistä kiehuvassa vedessä. Pelkkä pasta ei vielä tee ruoka-annosta. Sen lisäksi tarvitaan hyvä pastakastike. Nopea pastakastike syntyy vain muutamista aineksista, joten maailman pastapäivää ehtii vielä viettämään oikeanlaisessa tunnelmassa.

Nopea pastakastike

4 annosta
  • 150 g kinkkua
  • ½ dl parmesaanijuustoraastetta
  • 1 prk ranskankermaa
  • 1 prk herkkusieniä
  • persiljaa tai ruohosipulia

Valuta sienistä liemi ja ota se talteen. Suikaloi kinkku. Yhdistä ranskankerma, herkkusienet, kinkkusuikaleet ja juusto kattilassa. Kuumenna kiehuvaksi. Jos kastike jää paksuksi, ohenna sitä herkkusienien liemellä. Sirottele joukkoon hienonnettua persiljaa tai ruohosipulia. Tarjoa pastan kanssa.

Julkaistu keskiviikkona 25.10. klo 19:03 Ruokaohjeet-luokassa avainsanoilla lingvistiikka ja ruoka.

Edellinen
Lego Technic 40 vuotta
Seuraava
Ensilunta tulvillaan
Evästeiden käyttö

Käytän sivustollani evästeitä tarjotakseni parhaimman mahdollisen lukukokemuksen blogini lukijoille. Jos jatkat sivustoni käyttöä, oletan, että hyväksyt evästeiden käytön sivustollani.

Lisätietoja evästeiden käytöstä