Lenco L-3867 USB

Levysoitin alkaa olla harvinainen laite kodin viihdekeskuksessa. Äänilevyt muuttivat nopeasti muotoaan jo vuosia sitten, kun pienet ja kompaktit CD-levyt yleistyivät. Muoviset vinyylilevyt katosivat yhtä nopeasti kauppojen hyllyiltä. Mustat älppärit eivät kuitenkaan ole täysin kadonneet maailmalta, sillä vannoutuneet harrastajat, keräilijät ja hyvän musiikin ystävät ostavat ja kuuntelevat yhä vanhoja kunnon pitkäsoittoja. Levysoittimiakin voi edelleen ostaa hyvin varustetuista hifi- ja koneliikkeistä. Soittimet ovat tietotekniikan yleistymisen myötä kehittyneet ja ovat nykyään liitettävissä myös tietokoneisiin. Monissa levareissa onkin monipuoliset liitännät, kuten hyvin yleinen USB-liitäntä.

Lenco L-3867 USB -levysoitin
Kuva
Lenco

Ostin viime talvena nettihuutokaupan kautta muutaman LP-levyn. Hankinnat olivat oman mittapuuni mukaan keräilyharvinaisuuksia, sillä Kaamos- ja Combination-bändien ensilevyjä ei juuri liiku markkinoilla. Levysoittimeni olin myynyt jo aikoja sitten eikä viihdekeskuksessani enää ollut vinyylien soittamiseen tarvittavaa laitetta. En aktiivisesti etsinyt uutta levysoitinta, mutta uudessa soittimessa tuli joka tapauksessa olla USB-liitäntä äänitteiden tallentamiseksi digitaaliseen muotoon. Löysin sattumalta Anttilasta juuri sopivan edullisen levysoittimen muutama viikko sitten. Saksalainen Lenco L-3867 USB on tyylikkään musta ja laadukas soitin, jossa on kaipaamani USB-liitäntä. Soittimen lisäksi paketista löytyy tietokoneeseen asennettava ohjelmisto, jolla voi kätevästi digitoida analogisen äänivirran kiintolevylle ja muille tallennusvälineille sekä tietysti MP3-soittimille.

Ohjelmiston asennus ei onnistunut aivan kommelluksitta. Avoimeen lähdekoodiin perustuva Audacity putosi koneeseen helposti ja löysi niin mikron äänilaitteet kuin itse levysoittimenkin. Laitoin Combinationin Relax-älppärin levylautaselle ja pistin sen soimaan. Ääntä ei kuulunut tietokoneen kaiuttimista asennusohjeiden lupauksista ja paikoillaan olevista asetuksista huolimatta. Kirjauduin ulos koneelta ja takaisin sisään. Temppu tepsi ja musiikki alkoi kuulua kaiuttimista. Asennusohjeissa ei mainittu pakollista tietokoneen uudelleenkäynnistystä, mutta kokemuksesta osasin aavistaa vian johtuneen jostakin tämäntapaisesta. Ohjelmiston käyttö oli helppoa, vaikka asennuspakettiin ei kuulunutkaan MP3-enkoodaukseen tarvittavaa LAME-projektin tuottamaa maksutonta lame_enc.dll-tiedostoa. Äänityksen voi toki tallentaa Windowsin WAV-äänitiedostoksi ja myöhemmin konvertoida MP3-muotoon vaikkapa ilmaisessa Media-Convert-palvelussa.

Lenco-levysoitin oli lopulta kelpo ostos. Pitkään kaapissa seisoneet älppärit kajahtivat taas ilmoille ja muuntuivat näppärästi nykyajan vaatimusten mukaisesti digitaaliseen formaattiin. Levyharvinaisuudet saavat näin aivan uuden mahdollisuuden jatkaa elämäänsä seuraavaan formaattimuutokseen asti. Soittimen lisäksi pitää vielä hankkia levyharja levyjen pyyhkimiseen.

Tekniset tiedot

malli
L-3867 USB
liitännät
USB 1.1 ja RCA (analoginen)
ominaisuudet
hihnaveto, puoliautomatiikka, automaattinen pysäytys ja äänivarren palautus
nopeudet
33 1/3 ja 45 RPM
virtalähde
AC 230 V
virrankulutus
enintään 5 W
leveys
420 mm
korkeus
94 mm
syvyys
330 mm
paino
3 kg
mukana tuleva ohjelmisto
Audacity 1.2.6 (englanninkielinen)
tuetut ääniformaatit
WAV, MP3 ja Ogg Vorbis

Julkaistu Wednesdayna 24.9.2008 klo 19:22 avainsanoilla laitteet, musiikki ja ohjelmistot.

Edellinen
Photosynth
Seuraava
M4P-äänitteen konvertointi