Laskiaispulla

laskiaispulla
Kuva
Matti Mattila

Laskiainen on kirkolliseen kalenteriin liittyvä aika, jota seuraa 40 päivän pituinen paasto aina pääsiäiseen asti. Laskiaisella ei siis tarkoiteta laskettelua pulkkamäessä vaan oikeammin laskeutumista juuri tuohon paastonaikaan. Kansanperinteen mukaan laskiaisena tuli syödä hyvin ja tukevasti niin, että rasva tirskui suupielistä. Rasvaisen ruuan puolestaan uskottiin lisäävän karjaonnea ja pullia leipomalla varmistettiin, ettei kaappeihin jäänyt jauhoja tai rasvaa, jotka olisivat voineet pahentua pääsiäispaaston aikana. Varsinainen kansan pullapäivä on laskiaistiistaina, joka ruotsiksi tunnetaan sanalla fastlagstisdagen tai fettisdagen ja englanninkielisissä maissa sanalla Shrove Tuesday.

Laskiaispulla

noin 10 reilun kokoista pullaa
  • dl maitoa
  • 25 g hiivaa
  • 1 dl sokeria
  • 1 rkl kardemummaa
  • 7 dl vehnäjauhoa
  • 50-75 g voita
  • voiteluun kananmunaa

täyte

  • vadelmahilloa tai valmista mantelimassaa
  • kermavaahtoa

Valmista taikina tavalliseen tapaan tai käytä valmista pullataikinaa. Leivo kohotettu taikina suurehkoiksi pulliksi ja anna niiden kohota hyvin. Voitele pullat kananmunalla. Jos haluat pullista voimakkaamman värisiä, voitele pelkällä keltuaisella. Ripottele pinnalle raesokeria. Paista pullia 225 asteessa 12-15 minuuttia. Leikkaa jäähtyneiden pullien yläosat kanneksi ja täytä pullat vadelmahillolla tai mantelimassalla ja pursota päälle kermavaahtoa. Nosta pullan yläosa, hattu, päälle ja siivilöi tomusokeria pinnalle. Tarjoa kuuman kaakaon kanssa.

Julkaistu tiistaina 20.2.2007 klo 12:00 Ruokaohjeet-luokassa.

Edellinen
Rikosuhriviikko
Seuraava
Pitkät minuutit