Läppärin uudelleenasennus - osa 1

Kannettavassa tietokoneessani on pyörinyt jo kolmen vuoden ajan Lubuntu-käyttöjärjestelmä. Olen ahkerasti päivittänyt käyttöjärjestelmää aina, kun uusia päivityksiä on ollut saatavilla. Kerran tosin ihmettelin, miksi koneeseen ei ollut asentunut uudempaa Lubuntun versiota, sillä sellainenkin oli julkaistu ja itse asiassa hiljattain ilmestyi vieläkin uudempi versio. Aloin tutkia päivitysasetuksia ja löysin ainakin yhden selityksen, miksi versiopäivitystä ei ollut tullut. Asetuksista löytyi eräs rastitettava vaihtoehto, jonka valitsemalla alkoivat uudemmat versiot valua koneeseen.

Kannettava tietokone
Kuva
Matti Mattila

Versiopäivitys numerosta 14 numeroon 16 ei kuitenkaan mennyt aivan suunnitelmien mukaan. Koneeni hyytyi kesken asennuksen eikä suostunut enää jatkamaan. En oikein tiennyt, mitä tuossa tilanteessa olisi pitänyt tehdä, kun kone ei yksinkertaisesti enää toiminut lainkaan. Lopulta sitten käynnistin rakkineen uudelleen sillä seurauksella, että käyttöjärjestelmä oli korruptoitunut eikä kone tietenkään enää käynnistyt lainkaan. En ollut tapahtuneesta kovin murheellinen, sillä koneessa ei ollut mitään menetettävää, koska olin käyttänyt sitä vain matkoillani ja tiedot olin kopioinut talteen jo aikoja sitten. Ajattelinpa seuraavaksi asentaa Lubuntun version 16 ikään kuin tyhjään koneeseen. Valmistin buuttaavan USB-tikun ja aloitin asennuksen. Itse asennus eteni suunnitellusti ja kone käynnistyi, melkein.

Lubuntun uusin versio ei kuitenkaan lähtenyt käyntiin ja kone hyytyi jo alkumetreillä. Käynnistysruutu jämähti johonkin kummalliseen levyn tarkistukseen, eikä Lubuntu tahtonut tästä enää edetä. Asensin kaiken toistamiseen, mutta pari tuntia aherreltuani päätin viimein luovuttaa. Jostain kumman syystä Lubuntun uusin versio ei toiminut vanhassa kannettavassa koneessani. Minulla oli vielä yksi käyttämätön Windows-lisenssi tallella. Se oli oikeastaan tuon kannettavan koneen alkuperäisen seiskaversion lisenssi, jonka saa vaihtaa uuteen kymppiversioon maksutta vielä heinäkuun loppuun asti. Valmistin uuden buuttaavan USB-tikun ja tällä kertaa koneeseen asentui englanninkielinen Windows 10. Yllätyksekseni uusi Windows toimi jotakuinkin jouheasti minimalistisessa koneessa, jossa keskusmuistia on vain kaksi gigatavua eikä prosessorikaan ole mikään salama. Aloin säätää asennusta, mutta pian yllätyin ihmeelliseen outouteen.

Julkaistu maanantaina 20.6.2016 klo 20:58 avainsanoilla laitteet ja ohjelmistot.

Edellinen
Karpaloleipä koneella
Seuraava
Läppärin uudelleenasennus - osa 2