Langatonta kuvansiirtoa - osa 1

Muutaman kerran olen kirjoitellut mainiosta Wi-Fi-ominaisuuden sisältävästä Eye-Fi-muistikortista. Tämä näppärä pieni vekotin on siitä erinomainen laite, että se on samaan aikaan SD-muistikortti ja langaton Wi-Fi-lähetin. Tavallisen muistikortin kuoriin on siis mahdutettu langaton verkko-ominaisuus, jolla esimerkiksi kameran kuvat siirtyvät ilmaa pitkin vastaanottavaan laitteeseen. Viime vuonna vanhat Eye-Fi-muistikortit muuttuivat virattomiksi, kun yhtiö päätti tuoda markkinoille uudet Mobi Pro -kortit. Vanhojen muistikorttien tuki päättyi ja varmuuden vuoksi yhtiö päivitti varusohjelmistonsa niin, ettei vanhoja kortteja enää kyennyt käyttämään muutoin kuin tavallisina muistikortteina. Langaton ominaisuus käytännössä kuoletettiin. Kuluttajien ei auttanut kuin ostaa uudet Eye-Fi-kortit, joista tosin vanhoina asiakkaina sai 20 prosentin alennuksen. Päätin päivittää käyttökelvottomiksi muuttuneet Wi-Fi-muistikorttini uusiin. Viime kesänä sain uudet vempeleet ja kaikki toimi taas kuten ennenkin. Valokuvat ja skannaukset siirtyivät kamerastani ja skanneristani kotikoneelle langattomasti.

Eye-Fi Mobi Pro

Jokin aika sitten Eye-Fi yhtiö myytiin monikansalliselle kopiokoneistaan ja tulostimistaan tunnetulle Ricoh-yhtiölle. Samalla Eye-Fi-varusohjelmisto päivittyi automaattisesti Keenai-nimiseksi sovellukseksi. Periaatteessa kaiken olisi pitänyt toimia entiseen tapaan, mutta vastaani tuli ylitsepääsemättömiä ongelmia. Aiemmin olin liittänyt Wi-Fi-muistikorttini kodin langattomaan verkkoon, jolloin materiaali siirtyi kätevästi kortilta langattoman verkkoni kautta pöytäkoneelle. Ohjelmiston päivityksen jälkeen muistikortit eivät enää löytäneet kotiverkkoani, joten päätin konfiguroida kortit uudelleen. Poistin kortin ja kotiverkon kytkennän tarkoituksenani luoda uusi kytkös näiden instanssien välille. Kotiverkkoni SSID on piilotettu, joten verkon nimi pitää tietää, mikäli mielii vierailla verkossani. Uusi Keenai-ohjelmisto kyllä löysi tuntemattoman verkon ja näytti sen listalla nimettömänä. Asennus kysyi verkon salasanaa, mutta yhteys ei luonnollisestikaan muodostunut, koska Keenai ei tosiasiassa tunnistanut piilotettua verkkoa.

Ensimmäinen havaintoni uudesta ohjelmistoversiosta osui oikeaan. Uudella Keenai-ohjelmistolla ei voi liittyä piilotettuun langattomaan verkkoon, sillä ohjelmisto ei missään vaiheessa kysy verkon nimeä. Vaihdoin kotiverkkoni väliaikaisesti näkyväksi, jolloin Keenai viimein löysi sen. Vaikka kuinka tarkkaan ja oikein kirjoitin verkon salasanan, sain jatkuvasti tyytyä virheilmoitukseen, ettei yhteyttä voitu muodostaa. Reitittimeni lokista näin, että syynä oli virheellinen valinta salausmenetelmäksi. Käyttöohjeen mukaan Eye-Fi tai Keenai kykeni käyttämään monipuolisesti erilaisia salausmenetelmiä, mutta mikään ei auttanut, vaikka vaihdoin reitittimestä eri vaihtoehtoja ja lopulta poistin salauksen siitä kokonaan. En kerta kaikkiaan enää saanut yhdistettyä langattomia muistikorttejani kotiverkkoon.

Julkaistu lauantaina 4.2.2017 klo 16:30 avainsanalla laitteet.

Edellinen
Tekniikan historia 1/2017
Seuraava
Langatonta kuvansiirtoa - osa 2