Kymmenen nopeaa WAI-vinkkiä

Nettisivut ovat kehittyneet viime vuosina hurjasti. Niin sivujen sisältö kuin sivujen esitystekniikkakin ovat nykyään melkoisesti muuttuneet sitten 1990-luvun ensimmäisten nettisivujen. Sisältö on rikastunut samoin kuin sen esitystapakin. Tekniikassa on otettu käyttöön yhä enenevässä määrin JavaScript-ohjelmointi ja Flash. Samalla kun sivujen määrä netissä jatkaa kasvuaan, lisääntyy netin käyttäjien määrä. Käyttäjäkuntakaan ei laajene pelkästään määrällisesti, vaan mukaan liittyy alati uusia käyttäjäryhmiä. Enemmistö netin käyttäjistä voi selailla sivuja ja niiden sisältöä kuten sivuston suunnittelija on ajatellut. Käyttäjien joukossa on kuitenkin suuri joukko aistirajoitteisia, jotka näkevät ja kokevat sivustot hieman eri tavalla. Värisokeus lienee eräs tyypillisimmistä netin käyttöä rajoittavista tekijöistä. Värisokea näkee osan sivun väreistä eri tavalla tai ei erota joitakin värejä lainkaan. Sivun suunnittelijan olisikin otettava huomioon eri käyttäjäryhmät palvellakseen mahdollisimman monipuolisesti sivuston käyttäjiä.

W3C

Kansainvälinen netin kehitystä koordinoiva W3C-organisaatio on paneutunut luonnollisesti myös netin käytettävyyskysymyksiin. Organisaatio on julkaissut kattavan kokoelman ohjeita ja suosituksia käytettävämmän netin kehittämiseksi. Suosituksissa on otettu laajalti huomioon käyttäjät, joilla on netin käyttöön liittyviä rajoitteita. Tarkemmin ilmaistuna tällaisilla ihmisillä on vaikeuksia saavuttaa sivustoja, ymmärtää niiden sisältöä, liikkua sivuilta toiselle ja ylipäätään hyödyntää nettiä valtaväestön tavoin. Käytettävämmät sivustot helpottavat lisäksi ikääntyvien ihmiset netin käyttöä. Tämä seikka on hyvä pitää mielessä, sillä jokainen meistä on ennen pitkään samassa tilanteessa ikäihmisten kanssa.

Netin käytettävyyden parantaminen ei palvele pelkästään pientä rajoittunut käyttäjäkuntaa. Hyvin suunnitellut ja standardinmukaiset sivut ovat helppokäyttöisiä itse kullekin. Sivuston tärkein tehtävä on kontekstista riippuen sisällön esille tuominen. Käytettävyyttä on myös helppo lisätä hyvin yksinkertaisin toimenpitein. W3C-organisaatio on kerännyt kymmenen tärkeää vinkkiä käytettävämmän netin luomiseksi. WAI-käytettävyyssuositusten huomioiminen sivuston suunnittelussa on osoitus korkeasta ammattitaidosta ja professionalismista.

Vinkkejä käytettävämmän netin luomiseksi

  1. Kuvat ja animaatio: kuvaile jokaisen visuaalisen elementin toiminta käyttämällä alt-attribuuttia.
  2. Kuvakartat: käytä selaimessa implementoitavia kuvakarttoja ja tekstuaalisia vastineita.
  3. Multimedia: tarjoa tekstitystä sekä kuvauksia audiolle ja videolle.
  4. Linkit: toteuta linkit osana tekstisisältöä. Vältä esimerkiksi ilmaisua "klikkaa tähän."
  5. Sivujen organisointi: käytä otsikoita, listoja ja johdonmukaista rakennetta. Käytä rakenteiden ja tyylien toteutukseen CSS-tyylisivuja aina, kun se on mahdollista.
  6. Grafiikat ja kaaviot: tiivistä tai käytä longdesc-attribuuttia.
  7. Skriptit, appletit ja liitännäiset: tarjoa vaihtoehtoista sisältöä, jos ominaisuudet eivät ole käytettävissä tai niitä ei ole tuettu.
  8. Kehykset: käytä noframes-elementtiä ja tarkoituksenmukaisia otsikoita.
  9. Taulukot: tee riviltä toiselle lukeminen järkeväksi. Tiivistä.
  10. Validointi: tarkista työsi validoimalla se. Käytä W3C-työkaluja, -tarkistuslistoja ja -oppaita.
Lähde: Web Accessibility Initiative

Julkaistu lauantaina 6.9.2008 klo 10:03 avainsanalla Internet.

Edellinen
Perjantaipulma 36/2008
Seuraava
Suomen älyttömin kunta