Kveekarit - osa 7

William Penn (1644-1718) ryhtyi välittömästi rakentamaan uutta Pennsylvanian provinssia. Siitä oli tuleva Pyhä Kokeilu, kuten hän hanketta kuvasi. Penn alkoi houkutella kveekareita Englannista uuteen maailmaan ja sai ensimmäisen puolen vuoden aikana 250 lupaavaa uudisasukasta enimmäkseen rikkaista lontoolaisista kveekareista. Näiden lisäksi Penn houkutteli uskonnonvapaudesta nauttivaan siirtokuntaansa muitakin vähemmistöuskontokuntien edustajia, kuten mennoniitteja, amisheja, luterilaisia ja juutalaisia niin kotimaastaan kuin eri puolilta Eurooppaa. Pennsylvanialle laadittiin nykyaikainen ja demokraattinen hallinto, ja vaikka Penn käytännössä omisti ja hallitsi maataan, halusi hän luovuttaa päätäntävallan kansalleen.

Kuva
Matti Mattila

Oltuaan Pennsylvaniassa vain muutamia vuosia Penn palasi Englantiin vuonna 1684. Kotimaassa Penniä odottivat monet murheet ja ongelmat sekä häikäilemättömien opportunistien juonittelut. Pennin monet liiketoimet epäonnistuivat ja eräässä vaiheessa hän oli jo menettämäisillään saamansa Pennsylvanian maa-alueen epärehelliselle kveekariystävälleen. Vietettyään viisitoista vuotta Englannissa Penn katsoi tilaisuutensa tulleen ja päätti muuttaa lopullisesti Pennsylvaniaan, jonne hän perheineen saapuikin joulukuussa 1699. Penn otettiin sydämellisesti vastaan uuteen kotimaahansa, joka oli tänä aikana kehittynyt huomattavasti. Pennsylvaniassa oli nyt lähes 18 000 ja yksin Philadelphiassakin jo yli 3 000 asukasta. Elämä uudessa maailmassa tuntui kaikin puolin paratiisimaiselta. Vaikka Pennillä nyt oli runsaasti aikaa perheelleen, osallistui hän myös tiiviisti valtionsa asioiden hoitamiseen. Tämä ei miellyttänyt Pennin vaimoa Hannahia (1671-1726), joka halusi yksinkertaisempaa elämää, jota hän oli viettänyt Englannissa. Perhe päätti palata Englantiin parin vuoden Pennsylvaniassa oleskelun jälkeen vuonna 1701.

Julkaistu sunnuntaina 12.3.2017 klo 18:07 avainsanalla historia.

Edellinen
Kveekarit - osa 6
Seuraava
Kveekarit - osa 8
Evästeiden käyttö

Käytän sivustollani evästeitä tarjotakseni parhaimman mahdollisen lukukokemuksen blogini lukijoille. Jos jatkat sivustoni käyttöä, oletan, että hyväksyt evästeiden käytön sivustollani.

Lisätietoja evästeiden käytöstä