Kveekarit - osa 1

Vuonna 2008 tein matkan Yhdysvaltoihin. Reissun teemana oli itärannikon kierros, joka käynnistyi New Yorkista ja jatkui junalla liittovaltion pääkaupunkiin Washington D.C.:hen. Paluumatkalla poikkesin näiden kahden kaupungin puolivälissä sijaitsevaan Philadelphian kaupunkiin Pennsylvanian osavaltiossa. Philadelphialla ja itse asiassa koko osavaltiolla on kiehtova historia. Historia sai alkunsa, kun englantilainen kiinteistöyrittäjä, filosofi ja kveekari William Penn (1644-1718) saapui Uuteen Maailmaan vuonna 1682. Penn oli saanut laajat alueet maata Pohjois-Amerikan mantereelta Englannin kuninkaalta Kaarle II:lta (1630-1685) edellisenä vuonna 1681. Kuningas oli nimittäin jäänyt velkaa Pennin isälle, kuninkaallisen laivaston amiraalille Sir William Pennille (1621-1670) tämän palveluksista kuninkaan käymissä monissa sodissa.

Kuva
Matti Mattila

Kuninkaan luovuttama maa-alue käsitti nykyisen Pennsylvanian ja Delawaren osanvaltioiden alueet pinta-alaltaan kaikkiaan yli 124 000 neliökilometriä. Laaja alue vastaa noin kolmasosaa Suomen pinta-alasta. Penn lähti melko välittömästi katsastamaan maa-alueitaan ja astui ensi kerran Amerikan mantereelle nykyisen Delawaren osavaltiossa sijaitsevan New Castle -kaupungin alueella vuonna 1682. Alueella jo asuneet siirtolaiset vannoivat uskollisuutta uudelle omistajalleen, ja samalla pidettiin siirtomaan ensimmäinen yleiskokous. Penn jatkoi matkaansa pitkin Delaware-jokea ja saapui nykyisen Philadelphian alueelle, jonne hän myös perusti Philadelphian kaupungin. William Penn oli muodostanut omistamalleen siirtomaalle uuden, pääosin kveekareista koostuneen hallinnon, johon Delawaren alueella asuneet alkuperäiset siirtolaiset eivät kuitenkaan suhtautuneet kovin suopeasti. Niinpä he pian irtautuivat tulevasta Pennsylvaniasta muodostaen vuonna 1704 osittain autonomisen Ala-Delawaren siirtomaan, jonka pääkaupungiksi tuli New Castle.

Julkaistu maanantaina 6.3.2017 klo 17:50 avainsanalla historia.

Edellinen
Helpot vohvelit
Seuraava
Kveekarit - osa 2
Evästeiden käyttö

Käytän sivustollani evästeitä tarjotakseni parhaimman mahdollisen lukukokemuksen blogini lukijoille. Jos jatkat sivustoni käyttöä, oletan, että hyväksyt evästeiden käytön sivustollani.

Lisätietoja evästeiden käytöstä