Kasvismunakas

Kasvismunakas eli frittata
Kuva
Better Health Channel

Aamiainen on päivän aterioista ensimmäinen. Sen tarkoituksena on antaa energialataus heti heräämisen jälkeen ja siksi aamiaisella tulisi olla tarjolla energiaa sisältäviä ruoka-aineita. Monet suomalaisen aamiaispöydän antimista ovatkin oikeita energiapakkauksia, kuten murot, leikkeleet, juustot ja leivät. Tuhtiin aamiaiseen kuuluu usein puuroa ja suomalaisittain erityisesti kaurapuuroa, toisinaan myös voisilmän kera. Voisilmä on kuitenkin katoamassa aamiaispuurosta, vaikka sitä näkee yhä vielä muiden kuin kaurapuuron kyytiläisenä, esimerkiksi mannapuurossa. Myös puuro on alkanut väistyä muiden nopeammin valmistettavien aamiaistarpeiden tieltä. Mikä onkaan helpompaa kuin kaataa valmiit murot suoraan lautaselle ja kostuttaa ne maidolla.

Suomalaisessa ruokailukulttuurissa aamiainen ei ole saanut kovin vahvaa jalansijaa. Aika ajoin keskustelu käy ruokailussa ja silloin tulee esille suomalaisten ruokailutottumukset. Aamiainen jätetään usein väliin tai korvataan vain kupposella kahvia. Seurauksena on sudennälkä jo aamupäivällä eli parhaimmillaan puoli yhdentoista aikaan, kun ensimmäiset lounasravintolat aloittavat tarjoilun. Mättäminen jatkuu sitten alkuillasta päivällispöydässä, ja ruokailu muuttuu vain ahmivaksi vatsan täyttämiseksi. Suomalaiset eivät tunnetusti juuri puhu ruokaillessaan vaan ajatukset ovat täysin keskittyneet syömiseen. Vartti ruokailuun voi tuntua joillekin pitkältä ajalta.

Monissa Euroopan maissa päivän ruokailu on jaettu tasapainoisemmin. Aamu alkaa aamiaisella, lounas nautitaan vasta myöhemmin puolenpäivän jälkeen ja kevyt päivällinen ruokaillaan iltasella. Ruokailu on myös yhdessäoloaikaa, jolloin on sallittua keskustella syömisen lomassa. Lounaalle ja päivälliselle varataan riittävästi aikaa, jotta päivän kuulumiset voidaan jakaa hengästymättä. Aamiainenkin nautitaan kiireettömästi. Sen aikana ehtii selata paksunkin sanomalehden ja syödä reilusti, jotta jaksaa odottaa alkuiltapäivän lounasta. Kiireettömään aamuun kuuluu kasvismunakas eli frittata, joka on kokeilemisen arvoinen aamupala.

Kasvismunakas

6 annosta
  • 200 g herkkusieniä
  • 1 punainen paprika
  • 1 sipuli
  • 3 rkl öljyä
  • 3 rkl silputtua ruohosipulia
  • 5 munaa
  • 3 rkl rasvatonta maitoa
  • 3 rkl raastettua parmesaania
  • 1 tl suolaa
  • ½ tl mustapippuria

Leikkaa puhdistetut herkkusienet kuutioiksi tai ohuiksi viipaleiksi. Poista paprikasta kanta ja siemenet, huuhdo ja leikkaa hedelmäliha suikaleiksi. Kuori ja hienonna sipuli. Kuullota kasvikset kukin laatu erikseen ja siirrä ne sitten takaisin pannuun. Vatkaa munat ja maito. Sekoita joukkoon parmesaani, ruohosipuli ja mausteet. Kaada munamaito pannuun ja sekoita hetki. Anna sitten hyytyä hiljalleen kannen alla. Valuta hyytynyt munakas varovasti isolle lautaselle ja kumoa se siitä takaisin pannuun, niin että pinta tulee nyt pannua vasten. Kypsennä vielä muutama minuutti. Anna jäähtyä ja paloittele munakas kuuteen osaan.

Julkaistu perjantaina 1.6.2007 klo 17:00 Ruokaohjeet-luokassa.

Edellinen
Netin parhaat sovellukset
Seuraava
Suloinen suvi