Kaksi puhelinkoppia

Olimme tänä kesänä kesälomamatkalla Lontoossa. Matkalla tuli myös otettua muutamia valokuvia, vaikka sää ei ollutkaan paras mahdollinen. Harmaat pilvet nimittäin varjostivat muutamaa lomapäiväämme eikä kuvista siksi tullut kovin värikkäitä. Muutamista kohteista otimme kuitenkin hyvin onnistuneita kuvia. Yksi näistä on kuva tyypillisistä brittiläisistä punaisista puhelinkopeista. Nämä oheisen kuvan kopit sijaitsevat Sussex Gardens -kadulla Lontoossa lähellä hotelliamme. Otin kuvan kadun toiselta puolelta, jotta sain mukaan myös komean taustalla seisovan puun. Puu on sikäli onnistunut, että se seisoo lähes tulkoon keskellä puhelinkoppeja ja rakentaa tasapainoisen asetelman.

Vaihe 1

Pareittain seisovia puhelinkoppeja kannattaa Isossa-Britanniassa tarkastella hieman lähempää. Kun oikein tarkkaan katsoo katonrajaan, voi helposti nähdä kullanvärisen kohokuvion kyltin yläpuolella. Kuviossa on kruunu ikään kuin monarkian symbolina. Pikku erikoisuus onkin juuri näissä kruunukuviossa, sillä toinen kopin kruunuista on kuninkaan ja toinen kuningattaren kruunu. Mielenkiintoinen nyanssi näkyy vain paikan päällä tai tarkoissa valokuvissa. Kotiin päästyämme tein tästä hauskasta katukuvasta taulun Photoshopilla. Tavoitteena oli syvätä alkuperäisestä kuvasta (kuva 1) punaiset puhelinkopit irralleen ja muuttaa taustakuva mustavalkoiseksi.

Vaihe 2

Koppien syväyksen jälkeen poistin seuraavaksi lasit kopeista (kuva 2). Lasien poistaminen oli itse asiassa tärkeä työvaihe, jotta mustavalkoinen taustakuva paistaisi läpi. Näin lasit saisivat taustasta harmaan sävyn, ja puhelinkopit erottuisivat taustastaan entistä voimakkaammin. Jos olisin jättänyt koppien lasit poistamatta, olisivat ne antaneet virheellisen kuvan tavoittelemastani lopputuloksesta. Lasien läpi nimittäin olisi näkynyt yhä värillinen tausta, mikä olisi rikkonut hienon idean.

Vaihe 3

Seuraavassa vaiheessa muutin alkuperäisen kuvan mustavalkoiseksi (kuva 3). Tässä vaiheessa syvätyt puhelinkopit olivat omilla tasoillaan, jotka piilotin työn helpottamiseksi. Käyttämässäni Photoshop Elements 3.0 -versiossa ei ole kunnollista mustavalkotoimintoa, jolla saisi aidon mustavalkoisen kuvan. Muutin kuvan harmaasävykuvaksi ja lisäsin uuden kirkkautta ja kontrastia säätävän tason. Kirkkaudeksi laitoin +40 ja kontrastiksi +30, jolla harmaasävykuvasta tuli terävämpi ja kirkkaampi.

Vaihe 4

Lopputuloksena syntyi mielenkiintoinen yhdistelmä syvätyistä värillisistä puhelinkopeista mustavalkoisella taustalla (kuva 4). Tämä tulos syntyi yhdistämällä kaikki tasot eli harmaasävytausta ja sitä säätävä kirkkauden ja kontrastin taso sekä päällimmäiseksi syvätyt punaiset puhelinkopit, joiden värisävyjä en muuttanut.

Tulostin valmiin työn HP Color LaserJet 1600 -väritulostimella erityisesti valokuville tarkoitetulle Photo Paper 220 glossy -paperille. Paperi on erittäin paksua eli 220 grammaa neliömetrillä. Pinta on käsitelty kiiltäväksi, ja paperi soveltuukin erinomaisesti juuri valokuvien, esitteiden ja muiden kotitekoisten painotuotteiden tulostamiseen. Laserin tulostusjälki on erinomainen ja hyvästä valokuvasta saa uskomattoman upean tulosteen.

Puhelinkopit raameissa

Laitoin tulosteen lopulta raameihin, kuten oheisessa kuvassa näkyy. Näitä tauluja olen tehnyt jo useampia, sillä annettuani ensimmäisen lahjaksi myös muut halusivat tämän erikoisen matkatuliaisen seinälleen. Jos olet kiinnostunut ostamaan kopion tästä taulusta valmiiksi raamitettuna 20 eurolla, ota yhteyttä lähettämällä minulle palautetta. Nykyaikaisilla tietotekniikan välineillä tällaisten taulujen tekeminen kotikonstein on helppoa ja nopeaa. Oman taulun voi tehdä ottamastaan kuvasta muutamassa hetkessä ja tauluja voi sitten vaihtaa aika ajoin.

Julkaistu lauantaina 11.8.2007 klo 19:24 avainsanoilla harrastukset ja valokuvaus.

Edellinen
Perjantaipulma 32/2007
Seuraava
Kuuma päivä Lintsillä