Kaalilaatikko

Kaalilaatikko
Kuva
cb Elizabeth Blanke

Satokausi on nyt kukkeimmillaan. Kaali on perinteinen raaka-aine suomalaisessa ruokapöydässä. Siitä on valmistettu monenlaisia ruokia jo iät ja ajat, mutta yksi perinteikäs keitos säilyttää suosionsa vuodesta toiseen. Kaalilaatikko on kotiruokien klassikko siinä missä kaalikääryleetkin. Maukas kaalilaatikko syntyy keittiön ruokakaapin perusraaka-aineista suhteellisen pienellä vaivalla, joskin pitkä haudutus uunissa ei lupaa pikaruokaa. Vanhoja reseptejä kutsutaan usein mummon ruokaohjeiksi, ja sellainen peruskaalilaatikon keitto-ohje onkin. Nykyaikaiseen laatikkoruokaan voi tosin yhdistellä jos jonkinlaisia raaka-aineita ja makuja. Vegaaniversiossa jauhelihan voi korvata vaikkapa sienillä tai jättää kokonaan pois makujen siitä juurikaan muuttumatta. Herkullinen kaalilaatikko tarjoillaan, totta kai puolukkasurvoksella höystettynä.

Kaalilaatikko

6 annosta
  • 1 kg kaalia
  • 400 g jauhelihaa
  • 5 dl vettä
  • 3 dl lihalientä
  • 2 dl riisiä
  • 2 sipulia
  • 3 rkl siirappia
  • 2 rkl öljyä
  • 1 rkl meiramia
  • tl suolaa
  • ½ tl pippuria
  • korppujauhoja
  • voita

Lisää 1 tl suolaa keitinveteen ja keitä riisi. Ruskista jauheliha ja pilkottu sipuli öljytyllä paistinpannulla. Suikaloi kaali ja paista se pannulla pehmeäksi. Sekoita ainekset ja mausta siirapilla, meiramilla ja pippurilla ja lisää 1½ tl suolaa. Voitele uunivuoka ja kumoa seos vuokaan. Lisää lihaliemi ja ripottele päälle korppujauhoja. Voit lisätä muutaman voinokareen pinnalle. Paista 175-asteisessa uunissa noin tunti.

Julkaistu maanantaina 3.10.2016 klo 16:27 Ruokaohjeet-luokassa avainsanalla ruoka.

Edellinen
Tulen morsian
Seuraava
Kansallinen korvapuustipäivä