Joulun jälkeen

Joulusta on jälleen selvitty ja arki on taas alkanut. Osa jatkaa vapaitaan talviloman merkeissä kun taas osa palaa työpaikoilleen jatkamaan siitä, mihin ennen joulua jäätiin. Joillekin tämänkertainen joulu oli vain tavallista pidempi viikonloppu, joten työt pääsevät jatkumaan suuremmitta keskeytyksittä. Koululaisille riittää vielä vapaa, sillä talviloma jatkuu ensi vuoden alkupuolelle asti. Opiskelijatkin palaavat luentosaleihin vasta tammikuun puolivälin jälkeen. Sitä ennen on toki suunniteltava kevään opintoja ja mietittävä, mitä kursseja saa sopimaan opiskelijakalenteriinsa. Talvi ja kevät ovat perinteisesti olleet ahkeroinnin aikaa niin työssä kuin opiskelupaikoillakin.

Lahjat on siis jaettu ja iloisia ilmeitä nähty. Toivottavasti niitä iloisia ilmeitä on ollut, sillä toisinaan tuntuu, ettei joululahjoja tullut riittävästi. Jotkut jäävät kokonaan lahjoitta, jotkut saavat niitä enemmän kuin ovat toivoneet. Vanha kansa on osannut lohduttaa muistuttamalla, etteivät tasan käy onnenlahjat. Lahjaperinnehän juontaa kolmen itämaan tietäjän tuomiin lahjoihin joskus pari tuhatta vuotta sitten. Myöhemmin lahjojen antamisesta on tehty kaupallinen pakkotoimi. Tuntuu, ettei joulua voi mitenkään viettää ilman kaupallista panosta.

Vuoden päättymiseen on jäljellä enää vain muutama päivä. Joulun ja uudenvuoden väliin jääviä päiviä ei suotta kutsutakaan välipäiviksi. Pari päivää on siis aikaa jättää hyvästit menneelle vuodelle ja ottaa vastaan uusi uljas aika. Tämän vajaan viikon aikana on hyvä yrittää vielä rentoutua ennen kuin vuodenvaihteen juhlallisuudet alkavat. Aikaa on myös valmistella uudenvuoden vastaanottoa, mikäli sellaisen aikoo järjestää. Välipäivät ovat toisaalta sen verran lyhyt ajanjakso, ettei sinä aikana monikaan ryhdy mihinkään suureen projektiin. Ollaan vain ja odotellaan vuoden päättymistä.

Julkaistu keskiviikkona 27.12.2006 klo 18:58.

Edellinen
Mustahattuinen nainen
Seuraava
Historiankuvausten vaativuus