Itsetehty pesto

Maustan ruokiani aika ajoin pestolla. Kaupasta saa valmiita pestokastikkeita, mutta aina ne maistuvat teollisilta eli niissä ei ole makua juuri nimeksikään. Olen kokeillut erilaisia pestoja, mutta mikään ei ole vielä voittanut sitä makuelämystä, jonka koin seitsemäntoista vuotta sitten kesällä 1999. Muistan edelleen kirkkaasti tuon päivän, sillä olin saanut kutsun Tähtien sota -elokuvan ennakkonäytökseen. Leffasaagan ensimmäinen episodi Pimeä uhka sai ensi-iltansa Suomessa elokuussa 1999, mutta päivää ennen eräs suomalainen firma järjesti kutsuvierasnäytännön ennakkoon, ja tuohon näytökseen olin saanut siis kutsun. Ennen elokuvaa vieraille tarjoiltiin suuhunpantavaksi täytettyjä sämpylöitä, joiden sisus oli voideltu toistaiseksi parhaimmalla pestokastikkeella, jota olen koskaan vielä saanut.

pesto
Kuva
Jules Clancy

Sittemmin en ole onnistunut löytämään mitään vastaavanmakuista pestoa. Nykyään netistä löytyy lukemattomia pesto-ohjeita, mutta mitään niistä en ole vielä kokeillut. Syynä tähän lienee enimmäkseen laiskuuteni. Peston valmistus kysyy aikaa ja vähän rahaakin, sillä noin pari desiä tuoreista raaka-aineista valmistettua kastiketta maksaa vähintään kaksinkertaisesti kaupan valmiiseen kastikkeeseen verrattuna. Yhteen annokseen tarvitaan kaksi basilikaruukkua.

Itsetehty pesto

n. 2 dl
  • 100 g tuoretta basilikaa
  • 1 dl neitsytoliiviöljyä
  • 50 g parmesanjuustoa
  • 25 g pinjansiemeniä
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 1 tl suolaa

Paahda pinjansiemenet kuivalla pannulla. Älä anna siementen kuitenkaan mustua. Jauha kuivat ainekset morttelissa tasaiseksi tahnaksi lisäten joukkoon oliiviöljy hitaasti valuttaen. Morttelin sijasta voit käyttää myös tehosekoitinta. Valmis pesto säilyy jääkaapissa noin viikon.

Julkaistu torstaina 7.4.2016 klo 17:29 Ruokaohjeet-luokassa avainsanalla ruoka.

Edellinen
Olá, adeus!
Seuraava
Prometheus-elokuva
Evästeiden käyttö

Käytän sivustollani evästeitä tarjotakseni parhaimman mahdollisen lukukokemuksen blogini lukijoille. Jos jatkat sivustoni käyttöä, oletan, että hyväksyt evästeiden käytön sivustollani.

Lisätietoja evästeiden käytöstä