Henkilötunnusten uudistus

Mediat ovat tänään uutisoineet suomalaisten henkilötunnusten uudistushankkeesta. Hetujen eli sotujen uudistus on tullut ajankohtaiseksi, koska nykyisellä 1960-luvulla käyttöön otetulla algoritmilla laadittavat tunnukset alkavat käydä vähiin. Nykyisellään tunnus muodostuu henkilön syntymäajasta sekä järjestysnumerosta ja tarkisteesta. Syntymäaika kertoo päivän, kuukauden ja vuoden. Koska vuosiluku esitetään vain vuosiluvun kahdella viimeisellä numerolla, ilmaisee syntymäajan jälkeen tuleva merkki syntymävuosisadan. Yhdysmerkki eli miinusmerkki (-) tarkoittaa 1900-lukua. Plusmerkki (+) puolestaan tarkoittaa 1800-lukua ja A-kirjain 2000-lukua. Tunnuksen lopussa oleva kolminumeroinen luku on yksilönumero, joka käytännössä on jokin luku väliltä 002-899. Yksilönumero on miespuolisilla pariton ja naispuolisilla parillinen luku. Jonkin tiedon mukaan yksilönumero kertoisi, monesko syntynyt lapsi on kyseisenä syntymäpäivänä ollut, mutta väestörekisterikeskuksen tiedon mukaan numeroksi annetaan vain jokin luku, jota ei tämän tarkemmin ole selitetty. Viimeinen merkki on tarkiste, joka saadaan jakamalla syntymäajan ja yksilönumeron muodostama yhdeksännumeroinen luvulla 31.

Kuva
cb Chris Potter

Henkilötunnusten uusimista pohtiva työryhmä aloittaa työnsä tällä viikolla. Edessä on varmasti paljon yksityiskohtia, joita uudistuksessa tulee ottaa huomioon. Maailma on viidessäkymmenessä vuodessa muuttunut osin tunnistamattomaksi. Mukaan on tullut tekniikka ja tietojenkäsittely, jolle henkilötunnus on käytännössä avainasemassa. Kansalaiset tunnistetaan toisistaan ja erityisesti samannimisistä kaimoistaan yksilöllisellä hetulla, ja se on tietojärjestelmille yksinkertainen ja toimiva informaatio. Ongelmaksi vain on osin muodostunut rikollisuus, joka nykytekniikkaa hyödyntäen tekee pahojansa myös kybermaailmassa. Henkilötunnus on periaatteessa elinikäinen ja jos sen kerran menettää pitkäkyntisille, voi ongelmien siivouksesta tulla hankalaa. Monet tahot yksilöivät asiakkaita juuri henkilötunnuksella, mikä tekee siitä entistä haavoittuvaisemman, koska tunnusta käytetään melko suruttomasti kaikenlaiseen kaupankäyntiin ja asiointiin. Jo yhdeksän vuotta sitten kirjoitin henkilötunnusten lieveilmiöstä, kun Ison-Britannian verohallinto kadotti 25 miljoonan britin tiedot vuonna 2008. Viime aikoina on tullut suuren yleisön tietoon valtavia tietovuotoja, joista viimeisin raportoitiin tänään, kun suosittu Disqus-palvelu myönsi, että sen yli 17 miljoonan käyttäjän tiedot oli varastettu jo vuonna 2012. Uutiset saavat miettimään, uskaltaako tietojaan ja etenkään henkilötunnustaan antaa enää minkäänlaiseen käyttöön.

Minulla olisi kuitenkin henkilötunnusten julkista käyttöä varten ehdotus uudistusta pohtivalle työryhmälle. Uuden henkilötunnuksen lisäksi tulisi luoda niin sanottuja kertakäyttöisiä tunnuksia, joita voi jakaa kohtuullisen suruttomasti eri palveluissa, kaupoissa, sopimuksissa ja kaikenlaisissa asiointitilanteissa, joissa vaaditaan henkilötunnukseen pohjautuvaa tunnistusta tai yksilöintiä. Kertakäyttöisen tunnuksen saisi esimerkiksi älypuhelimen applikaatiolla tai niitä voisi tilata kotiin samaan tapaan kuin pankkitunnuksia. Jokaisen tällaisen tunnuksen voi siis käyttää vain kerran. Mikäli joskus kuitenkin tulee tarve yhdistää kertakäyttöinen henkilötunnus sen omistavaan henkilöön, voisi viranomainen, kuten poliisi, maistraatti tai väestörekisterikeskus tarvittaessa selvittää, kenelle kertakäyttötunnus on kuulunut. Kertakäyttöisiä tunnuksia pitäisi pystyä luomaan periaatteessa loputtomiin. Tunnuksen vastaanottaja voi käyttää sitä kuten tähänkin asti eli henkilön yksilöintiin. Kaikki tällaiset kertatunnukset kirjataan lohkoketjuun, jossa niille merkitään samalla tunnuksen vastaanottaja. Näin kertatunnusta ei voi käyttää kukaan muu kuin sen vastaanottanut taho. Tunnusta ei voi siirtää, vaan toisen vastaanottajan on saatava uusi kertakäyttöinen tunnus kyseiseltä henkilöltä. Ajatukseni kertakäyttöisestä henkilötunnuksesta vaatii varmasti vielä paljon yksityiskohtien hiomista, mutta perusperiaate on yksinkertainen. Työryhmä julkaisee välimietintönsä vuoden kuluttua. Silloin näemme, miten ja mihin suuntaan henkilötunnusten uudistus etenee.

Julkaistu Mondayna 9.10.2017 klo 17:44.

Edellinen
Naurettava pako
Seuraava
Kiven kieli