Hapokas ja rodukas

Keskikesän juhlan kunniaksi lounaspöydän juomaksi oli valikoitunut La Chablisienne Chablis -valkoviini lempinimeltään "le finage". Ranskalainen La Chablisienne -osuuskunta perustettiin vuonna 1923 Chablis’n kylään Burgundiin. Alueen 6 800 hehtaarin viininviljelykset sijaitsevat Serein-joen molemmin puolin, ja La Chablisienne -osuuskunnan osuus näistä tarhoista on noin neljännes. Osuuskunta tuottaa vuosittain 250 00 hehtolitraa viinejä, ja onkin Burgundyn viinialueen suurin. Kaikki sai alkunsa, kun joukko viininviljelijöitä joutui taloudelliseen ahdinkoon tuon ajan suhdanteiden vuoksi ja liittyivät yhteen perustaakseen viinintuotanto-osuuskunnan. Nykyään La Chablisienneen kuuluu kolmisensataa viljelijää, jotka tuottavat maailmankuuluja Chablis-valkoviinejä.

La Chablisienne Chablis

Lounaaksi tuli katettua vähemmän suomalaista sapuskaa. Tarjolla oli nimittäin intialaisia makuja butter chicken -tapaan. Lautasella oli basmatiriisin ja broilerin mausteinen annos, jonka tulisuutta täydensin vielä aimo lorauksella Tabasco-kastiketta, vaikka se ei tähän tarjoiluun olisi oikein sopinutkaan. Herkullinen tomaatti-kermakastike oli höystetty jogurtilla ja intialaistyyppisillä mausteilla. Ruoka oli maittavaa ja sen kyytipojaksi kelpasi kuivan hapokas, sitruksinen ja kevyen yrttinen Chablis, jota voi vielä luonnehtia mineraaliseksi ja rodukkaaksi. Täysin chardonnay-rypäleistä syntynyt viini sopi täydellisesti tällaiselle siipikarjalounaalle. Le Finage on mainio valinta myös äyriäis- ja kalaruualle ja miksipä myös ei aperitiiviksikin.

Julkaistu lauantaina 25.6.2011 klo 15:03 Viinit-luokassa avainsanalla ruoka.

Edellinen
Tintti ja merirosvojen aarre
Seuraava
Kampuskirjasto
Evästeiden käyttö

Käytän sivustollani evästeitä tarjotakseni parhaimman mahdollisen lukukokemuksen blogini lukijoille. Jos jatkat sivustoni käyttöä, oletan, että hyväksyt evästeiden käytön sivustollani.

Lisätietoja evästeiden käytöstä