Hakutulosvertailua

Hakukoneiden tuloksia on mielenkiintoista vertailla. Tulosten määrät poikkeavat melkoisesti eri hakukoneiden välillä. Suuriin poikkeamiin ovat syynä monet eri tekijät. Joillakin hakukoneilla on erittäin tehokkaat algoritmit, jotka analysoivat sivuja ja niiden sisältöä. Joidenkin hakukoneiden tuloksia on saatettu rajoittaa vain tiettyyn osajoukkoon, kuten vain tietynlaista sisältöä sisältäviin sivuihin. Tulosten määrään vaikuttavat luonnollisesti myös hakurobottien tehokkuus eli miten monia sivustoja ne ehtivät käydä läpi ja paljonko tietoa kustakin sivustosta kerätään.

Tein nopean testin hakukoneiden välillä. Tässä testissä käytin tämän päivän päivämäärää eli etsin sivustoja, joissa mainittaisiin "7.5.2008". Käytin useita hakutekijöitä kymmenen vuoden takaa eli seuraavaksi etsin viime vuoden vastaavaa päivää 7.5.2007 ja taas parin vuoden takaan 7.5.2006 jne. Annoin jokaisen hakusanan lainausmerkkien sisällä, jotta hakukoneet eivät hakisi yksittäisiä numeroarvoja vaan kokonaisia päivämäärämerkintöjä. Tässä suhteessa eri hakukoneet saattavat toimia eri tavalla eli ne voivat kaikesta huolimatta ohittaa lainausmerkkien käytön. Joistakin hakutuloksista voisi jopa päätellä jotain tämän suuntaista.

Valitsin summamutikassa seitsemän eri hakukonetta. Yritin ottaa joukkoon niin markkinajohtajan kuin vähän tuntemattomampiakin yrittäjiä. Tuloksista on vaikeaa päätellä, mikä hakukone on tarkin, sillä tuloksissa oli paikoittain hirmuisia eroja. Vaihteluväli liikkui parhaimmillaan sadan ja kahden miljoonan tuloksen välissä. Markkinajohtajaksi tituleerattu Google raportoi joidenkin hakutulosten yhteydessä huomattavasti pienempiä tulosmääriä kuin kilpailijansa.

Muutamat tulokset ovat uskomattomia, jos niitä vertaa muihin hakukoneisiin. Esimerkiksi A9-hakukone löytää hakusanalla "7.5.2006" peräti 3,8 miljoonaa tulosta, kun suurimmat kilpailijat löytävät keskimäärin vain 0,5 miljoonaa tulosta. Määrä on 7,6-kertainen. Vaihtelua löytyy myös vuoden 2002 kohdalla. Yahoo raportoi lähes puolitoista miljoonaa löydöstä, kun keskiarvo asettuu vain noin kymmenesosaan eli 150 000 tulokseen. Piskuinen Exalead-hakukone on hännänhuippu. Sen tulosmäärät ovat niin alhaisia, etteivät ne tahdon oikein näkyä oheisessa viivadiagrammissa.

Hakukoneiden hakutuloksia 7.5.2008

Hakukoneiden tulosten vertailuun käytin seuraavia hakukoneita:

Osa hakukoneista käyttää muiden hakukoneiden palveluita. Esimerkiksi A9-hakukone saa tuloksensa Alexa-hakukoneelta. Yhteen aikaan Yahoon tulokset tulivat Googlelta, mutta yhteistyö lienee päättynyt jo muutenkin kuumana käyvään hakukonekilpailuun. Microsoftin Live on tuottanut tuloksiaan myös muille hakukoneille. Näistä yksi asiakas oli jokin aikaa sitten vielä A9, jolla ei tunnu olevan omaa hakumoottoria. Hakukoneet eivät aina ilmoita, mistä niiden tulokset ovat peräisin. Poikkeuksen tekee Dogpile, joka itse asiassa yhdistelee eri hakukoneiden tuloksia. AltaVista on jäänyt hakukonemarkkinoille, vaikka se lienee melko tuntematon uusimmille netin käyttäjille. AltaVista on kuitenkin hakukonepioneeri, sillä se aloitti ensimmäisenä netti-indeksinä jo Internetin aamunkoiton aikaan vuonna 1995 eli paljon ennen nyttemmin huippusuosittua Googlea.

Etsivä löytää netistä etsimänsä, jos se ylipäätään on löydettävissä. Tehokas netin käyttäjä kokeilee hakusanojaan tietysti useilla eri hakukoneilla, mikäli suosikkihakumoottorin tulokset eivät tyydytä. Tuloksia kannattaa muutenkin vertailla ihan vain varmuuden vuoksi. Yhden hakupalvelun tuloksiin ei välttämättä kannata sokeasti tukeutua. Pikainen testinikin kertoo, että eri hakukoneita käyttämällä voi saada paljon enemmän tai vähemmän tuloksia yhdellä ja samalla hakusanalla. Tehokkaimmatkaan hakukoneet eivät tosin löydä kaikkea netin sisältöä.

Julkaistu keskiviikkona 7.5.2008 klo 18:16 avainsanalla Internet.

Edellinen
Kirjoja ja ruusuja
Seuraava
Paljonko tästä päivästä puhutaan