Emeritus ja emerita

Sukupuoli on usein vahvasti edustettuna eri kielissä. Yksikön kolmannen persoonan hän-pronominilla ilmaistaan monissa kielissä henkilön sukupuoli toisin kuin suomen kielessä, jossa pronomini on sukupuolineutraali. Erityisesti ammattinimikkeet ovat kielessämme hyvin maskuliinisia, kuten puhemies, talonmies, esimies ja niin edelleen. Näillekin ammateille löytyy usein sukupuolineutraali vaihtoehto. Puhemiestä voidaan kutsua puheenjohtajaksi, talonmiestä kiinteistönhoitajaksi ja esimiestä päälliköksi. Jotkut ammatit mielletään sukupuolineutraalisuudestaan huolimatta joko miesten tai naisten ammateiksi. Sihteeri mielletään tyypillisesti naisten ammatiksi, vaikka moni mies toimii pääsihteerinä ja puoluesihteerinä. Miespuolista sihteeriä kuulee joskus kutsuttavan myös assistentiksi. Vastaavasti papin virkaa pidetään yleisesti miesten tehtävänä ja erikseen puhutaan naispapista, kun halutaan erityisesti painottaa sukupuolta.

Suomen kielessä on lukuisia esimerkkejä sukupuoleen sidotuista sanoista. Perinteisten isä ja äiti sekä veli ja sisko lisäksi yksi käytetyimmistä sanapareista on isäntä ja emäntä. Muitakin vastaavia synonyymisia sanapareja löytyy kuten renki ja piika, sulhanen ja morsian, ukko ja akka, homo ja lesbo, prinssi ja prinsessa. Naispuolisen sanan voi muodostaa monista perussanoista lisäämällä päätteen -tar tai -tär, esimerkiksi laulaja ja laulajatar, kuningas ja kuningatar, runoilija ja runoilijatar, näyttelijä ja näyttelijätär. Päätettä voidaan käyttää myös silloin, kun halutaan painottaa jo entuudestaan naistyyppistä ammattia, kuten keittäjä ja keittäjätär.

Päivätyönsä jättänyttä ja tyypillisesti eläkkeelle jäänyttä professoria kutsutaan professori emeritus -tittelillä tai emeritusprofessoriksi ja vastaavasti täysin palvellutta puhemiestä emerituspuhemieheksi. Emeritus on lainasana ja juontaa juurensa latinan kielen emereri-sanaan, joka muodostuu e-etuliitteestä (pois jostakin) ja merere-verbistä (ansaita). Emereri puolestaan tarkoittaa eron ansaitsemista palveluksella. Emeritus-sana tarkoittaa miespuolista henkilöä. Vastaava naispuolista henkilöä tarkoittava sana on emerita, ja rouva puhemiehestä käytetäänkin muotoa emeritapuhemies (tai puhemies emerita), esimerkiksi emeritapuhemies Riitta Uosukainen. Vaikka suomen kieli ylpeileekin sukupuolineutraalilla yksikön kolmannen persoonan pronominillaan, on kielessämme yhä paljon sukupuoleen sidottuja sanoja, jotka vain odottavat tasa-arvoisempien vaihtoehtojen yleistymistä.

Julkaistu tiistaina 11.1.2011 klo 17:52 avainsanalla lingvistiikka.

Edellinen
Palindromipäivä
Seuraava
Tankki täyteen