Eduskuntavaalit 2007

Suomen lippu
Kuva
Matti Mattila

Tänään on juhlallinen liputus eduskuntavaalipäivän kunniaksi. Jälleen on aika valita ne parisataa onnellista edustamaan rakastamaansa kansaa. Vaikka jäyhä suomalainen ei juuri muita kumarra, käy hän kuitenkin vaaliuurnalla ellei muuta niin ainakin kiusatakseen naapuriaan. Pelko nukkuvista äänestäjistä on ajanut eräät tahot piiskamaan ihmisiä äänestämään jopa kyseenalaisin keinoin. Kaikki annetaan kuitenkin anteeksi aivan kohta. Trilleri päättyy tänään, kun vaalien tulos on selvä.

Äänestäminen on tärkeää. Se on oikea tapa vaikuttaa yhteiskunnan asioihin. Mikäli haluaa oikein toden teolla vaikuttaa yhteisiin päämääriimme, niin kannattaa aloittaa työ aivan ruohonjuuritasolla. Kansanedustajat nimittäin vain päättävät valmiista esityksistä eli toimivat siis ikään kuin kumileimasimina. Herää kysymys, kuka sitten valmistelee päätökset? Monet päätettävät asiat valmistellaan komiteoissa ja valiokunnissa. Osa asioista kumpuaa niin sanotusti kentältä eli juuri sieltä ruohonjuuritasolta, kun puolueiden aktiivit tuovat ne esille. Valiokunnatkaan eivät yksin tee valmistelujaan, sillä ne käyttävät monia asiantuntijoita antamaan lausuntoja. Kannattaa siis yrittää ryhtyä asiantuntijaksi ja päästä valiokunnan neuvonantajaksi. Vaikuttamistapoja on siis useita eikä kansanedustajuus suinkaan ole se ainoa tapa.

Vaalien jälkeen on turha enää kiukutella. Jos on jättänyt äänestämättä, ei siitä voi syyttää kuin itseään. Anarkismi ja kaikenlainen mielenosoitus eivät ole oikeita tapoja viedä asioitaan eteenpäin. Viisas kansalainen käy äänestämässä ja näin valitsee edustajan omien asioidensa hoitajaksi. Ne, jotka jättivät äänestämättä, joutuvat tyytymään siihen, mitä muut päättävät. Kaikilla on oikeus äänestää, joten tällaista tilaisuutta ei kannata jättää käyttämättä. Se maksaa vain vaivan raahautua vaalihuoneistoon eikä siellä tarvitse kuin rustata numero lippuun. Sen jälkeen vain tiputetaan lippu uurnaan ja siinähän se sitten onkin. Tyhjää tai asiatonta lippua ei kannata jättää, sillä se on sama kuin jättäisi äänestämättä.

Julkaistu sunnuntaina 18.3.2007 klo 17:54 avainsanoilla politiikka ja vaalit.

Edellinen
Kirpparikierros
Seuraava
Veret seisauttava vaalivoitto