Askelmittaus

Ilmastonmuutos ja sen myötä kohonneet energiakustannukset ovat herättäneet ihmiset jälleen liikkumaan luonnolliseen tapaan kävellen. Polttoaineiden hinnat kohoavat jatkuvasti ja ihmisiä syyllistetään painavan ekologisen jalanjäljen polkemisesta. Monet ovat viime aikoina saaneet jalat alleen ja kävelystä on muodostunut erinomainen hyötyliikkumisen muoto. Pyöräily on kävelyn rinnalla niin ikään edullinen ja kuntoa kohottava liikkumismuoto. Kaikki eivät kuitenkaan halua polkea syyssateissa saatikka talven tuiskuissa. Eipä toisaalta kävelykään aina maista vihmovassa säässä. Kävely koki pienen renessanssin joitakin vuosia sitten sauvakävelyn yleistyttyä maalla ja kaupunkien viheralueilla. Sauvojen jälkeen kotikuntoilun uudeksi suosikiksi nousi askelmittari. Pieni laite sai ihmiset liikkeelle. Netin keskustelupalstoilla käy vilkas keskustelu mittareiden luotettavuudesta ja hinnoista. Kaupoista löytyykin monen hintaluokan laitteita aina muutamasta eurosta usean kymmenen euron pieniin tietokoneisiin.

askelmittari

Työpaikkani sijaitsee erään sisäpihan perällä. Pihalle johtaa kaksikin reittiä, ja olen miettinyt, kumpi reiteistä on lyhyempi. Matkan pituuden voi laskea ainakin kahdella tavalla, joista yksi olisi mitata reitti Googlen karttapalvelun avulla. Ajattelin kuitenkin käyttää mittaukseen askelmittaria. Laitoin mittarin ostoslistalle, mutta pari viikkoa ehti vierähtää päätöksestä, enkä ollut sitä vielä hankkinut. Viikolla sain yllättävän lahjan työnantajalta. Paketissa oli tyylikäs Omron Walking style II -askelmittari. Lahja tuli kuin tilauksesta ja kuten entiselle pääministerille: pyytämällä ja yllättäen. Viritin askelmittarin käyttökuntoon muutama päivä sitten. Käyttöönottoon liittyy laitteen kalibrointi eli askeleen pituuden asettaminen. Tässä käytin Googlen karttapalvelua mittaamalla erään kadunpätkän kaupungilla. Sain matkan pituudeksi noin 300 metriä. Tänään kävin iltapäivällä kävelemässä tuon matkan ja laskin askeleitteni määrän. Kolmensadan metrin matkalle kertyi 328 askellusta, josta laskin askeleen pituudeksi noin 91 cm.

Askelmittari on osa syksyllä tempaistavaa työpaikkaliikuntaohjelmaa. Tavoitteena on kävellä enemmän ja samalla kohottaa kuntoa. Terveemmät työntekijät jaksavat työssä paremmin ja sairauspoissaolot vähenevät siinä missä lääkärikäynnitkin. Toimistotyössä pääosan vie istumatyöskentely ja päivittäinen paseeraus jää vähemmälle. Töiden jälkeen kiiruhdetaan kotiin joko autolla tai joukkokulkuvälineellä. Sama kuvio toistuu taas aamulla. Käveleminen jää siis taka-alalle, vaikka sen hyödyt ovat kiistattomia. Syksyn mittaan minullakin on tarkoitus alkaa mittailla arkipäiväisiä askeleita sen lisäksi, että selvitän toimistolle johtavien kahden reitin pituudet.

Julkaistu Saturdayna 13.9.2008 klo 12:00 avainsanoilla laitteet ja urheilu.

Edellinen
Perjantaipulma 37/2008
Seuraava
Kaiser-vesivaaka